G. Deleuze'ün G. Leibniz yorumu üzerine bir inceleme
An assesment of G. Deleuze's read on Leibniz
- Tez No: 332590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kıvrım, Barok, Monad, Deleuze, Leibniz
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma barok mimarisinin kendisine özgü özelliği olan kıvrım kavramı ile 17. Yüzyıl metafizik düşünürlerinden Leibniz?inmonad kavramı ile bağlantısı konu edilmiş ve açıklamaya çalışılmıştır. Bu bağlamda girişkısmındaDeleuze?ün içinde bulunduğu varsayılan post yapısalcılık ve post yapısalcılığın da ardalanı olan yapısalcılığa değinilmiştir. Birinci bölümde Leibniz felsefesinin temel kavramlarına değinilmiştir. İkinci bölümde Deleuze felsefesinin Leibniz felsefesiyle bağlantılı olan kavramlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde, tezin ana konusu olan Deleuze?ünmonad kavramını okumasına değinilmiştir. Bu bölümde Deleuze?ünLeibniz üzerine derslerinden yola çıkılarak Leibniz felsefesinin temel kavramlarına Deleuzcü bakış açısıyla değinilmiştir. Sonuç bölümünde de Deleuze?ün kıvrım kavramından ne anladığı ve monad kavramıyla nasıl ilişki kurduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the relation between the concept of fold which is the particular aspect of the Baroque architecture, and monad concept of the traditional seventeen-century philosopher Leibniz. Therefore, introductory section examines post-structuralism, Delueze is assumed to be its member and structuralism, which is also the background of post-structuralism. The first part discusses main concepts of Leibniz?sphilosophy.The second part treats the concepts of Deleuze philosophy and its relation with philosophy of Leibniz. The third part examines the main subject of the thesis, Deleuze?s interpretation of monad concept. This part also focuses on the main concepts of Leibniz philosophy through Deleuzian theory with the help of his studies on Leibniz. The conclusion part elaborates what Deleuze understood from theconcept of fold and how it was related to monad. Keywords : The Fold, Baraque, Monad, Deleuze, Leibniz