Colonial and postcolonial context in Sam Selvon's novels: A Brighter Sun and The Lonely Londoners
Sam Selvon'un Daha Parlak Bir Güneş ve Yalnız Londralılar romanlarında sömürge ve sömürgecilik sonrası bağlam
- Tez No: 332609
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Imperialism, Empire, Colony, Colonialism, Postcolonialism, Samuel Selvon, A Brighter Sun and The Lonely Londoners, Emperyalizm, İmparatorluk, Sömürge, Sömürgecilik, Sömürge Sonrası Dönem, Samuel Selvon, Daha Parlak Bir Güneş ve Yalnız Londralılar
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
The present work is dedicated to the analysis of colonial and post-colonial concepts and processes revealed in the works of Samuel Selvon, namely A Brighter Sun and The Lonelv Londoners. Samuel Selvon was born in Trinidad, and dedicated his professional writing activity to the exploration of the effects the colonial reign of the British Empire had on the identities, lifestyle, and behaviour of Trinidadians during and after being colonized.The novel The Lonelv Londoners was written in the 1950s, when the process of decolonisation was unleashed by the British Empire; it proved to be a dramatic though positive change for Trinidadians who turned out not ready to live an independent life, and whose lives were altered and crippled by the colonial rule.A Brighter Sun was written in the 1990s, after several decades of Trinidadians' attempts to live an independent life. Therefore, both novels reflect the experiences of Trinidad after the colonial rule, and ruin the stereotypes instilled in the colonial literature, colonial times, and colonial perceptions. Samuel Selvon reflects on the concepts of hybridity, creolization, mimicry, explores the concepts of sexuality and identity in his novels, which is the subject of analysis in the present work. The colonial and post-colonial discourse is also analyzed in the final chapter of the work, with proper reference to discourse analysis
Özet (Çeviri)
Bu tez, Samuel Selvon'un Daha Parlak Bir Güneş ve Yalnız Londrahlar yer alan sömürge ve sömürge sonrası süreçleri ve bu süreçlere ait analizlerini kapsamaktadır. Samuel Selvon, Trinidad'da doğmuş ve profesyonel yazarlık hayatını, sömürge öncesi ve sonrasında Britanya İmparatorluğu'nun Trinidad'lıların davranışlarında, yaşam tarzlarında ve etkilerini araştırmaya adamıştır.Yalnız Londralılar romanı 1950'lerde, Britanya İmparatorluğu'nun sömürge etkisini yitirmeye başladığı dönemde yazılmıştır. Bu roman, yaşamları sömürgecilik sebebiyle değişen ve baskı altına alınan, hürce yaşamaya hazır olmayan Trinidad'lıların dramatik fakat müspet değişimini gözler önüne sermektedir.Daha Parlak Bir Güneş romanı, Trinidad'lıların bağımsızca yaşayabilme çabalarını gösterdiği 1990'larda yazılmıştır. Bu yüzden, iki roman da sömürge yönetimi ve sonrasına ait deneyimleri, sömürge edebiyatındaki harap edilmiş stereo- tipleri, sömürge zamanlarını ve sömürge algısını yansıtmaktadır. Bu tezin de konularını oluşturan melezlik, kreolizasyon, öykünme kavramlarını, cinsellik ve kimlik kavramları üzerinde Samuel Selvon'un araştırmaları olmuştur. Ayrıca bu tezin son kısmında, sömürge ve sömürge sonrası söylem analizi, uygun söylem analizi çahşmalarına atıfta bulunularak yapılmıştır.