Representation of postcolonial generations in Yaa Gyasi's homegoing
Yaa Gyasi'nin yalnız ağaçların şarkısı adlı eserinde sömürge sonrası nesillerin temsili
- Tez No: 745228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaa Gyasi, Edebiyat, Sömürgecilik, Kölelik, Sömürgecilik Sonrası, Nesil, Yaa Gyasi, Literature, Colonialism, Postcolonialism, Generation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Yaa Gyasi'nin Yalnız Ağaçların Şarkısı adlı eseri sömürge sonrası teori ışığında irdelenecektir. Bu çalışma, adı geçen romanı, sömürge sonrası döneme katkıda bulunan temel kavramlar doğrultusunda sömürge sonrası teori ile ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, çalışma, romanın sömürge ve kölelik dönemini nasıl ele aldığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu anlamda roman farklı zaman ve mekânlardaki farklı yaş grupları ve cinsiyetler sayesinde sömürge ve sömürge sonrası döneme dair zengin içerik sunmaktadır. Sömürgecilik ve köleliğin insanlık üzerindeki büyük etkisi, sömürgeci güçlerin, çeşitli kölelik yaptırımlarıyla kurdukları travmatik dünyada nesilden nesle aktarılması ile bilinmektedir. Yüzyıllarca süren sömürgecilik ve kölelik uygulamalarıyla sömürgeleştirilmiş bireylerin dünyasında neden olan gedikleri ve bozulmaları, sömürge sonrası dönemde yaşayan bireylerde de görebiliyoruz. Bu bozulmalar, bir tür kalıtsal miras gibi, sömürgecilik ve köleliğin yıkıcı izlerini taşımaktadır. Sömürge hegemonyası, kültür, renk ve din gibi özdeş unsurları sorunsallaştırmıştır. Bütün bu konular yıllarca çeşitli alanlarda eleştirmenler tarafından tartışılmaktadır. Teorisyenler ve alanın uzmanları sömürge ve kölelik döneminin analizinin gerekliliğini ileri sürdükçe, sömürge sonrası çalışmalar o kadar belirginleşmektedir. Sömürge sonrası eserlerde kültür, ırk, kimlik, din ve toplum gibi neredeyse aynı konulardan ilham alınmıştır. Bu bağlamda postkolonyal romanların önemi, Britanya'nın eski sömürgelerinden bir araya getirilerek çalışmada yeniden ifade edilmeye çalışılmıştır. Yalnız Ağaçların Şarkısı, bir yandan sömürge öncesi, sömürge süreci ve sömürge sonrası IV gibi farklı zamanların bir yandan da Gana ve Amerika'daki farklı yerlerin incelenmesidir. Nitekim bu çalışma, Yaa Gyasi'nin her bölümde ve romandaki her karakterde sömürge sonrası teorinin çeşitli temel kavramlarının analizini sağlayacaktır. Bu tez, ilk dört bölümde sömürgecilik ve postkolonyalizm gibi teorileri ve çeşitli teorisyen ve romancıdan birçok örneği paylaşmaktadır. Son olarak, beşinci ve altıncı bölümler tezin uygulama bölümleridir ve romandaki sömürge ve sömürge sonrası meseleleri temel kavramlar çerçevesinde vurgulamaktadır. Birinci bölüm sömürgeciliği kavramsal düzlemde yansıtır. Sömürgecilik kavramının tanımı ve tarihsel arka plan bu bölümde açıklanır. Böylece on beşinci yüzyıldan yirminci yüzyılın ikinci yarısına kadar Afrika, Amerika ve Asya'da genişleyen Portekiz, İspanyol, Fransız ve İngiliz gibi pek çok sömürge güçleri tanıtılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü, sömürge döneminin uluslar üzerindeki etkilerini detaylandıran sömürge sonrası teori yöntemini ele almaktadır. Postkolonyal teorinin kapsamı ve anlamı ile ilgili görüşlerin sayısının arttığı belirtilmelidir. 1970'lerin sömürge sonrası teorinin başlangıcı olup olmadığı ya da böyle bir teorinin varlığına dair farkındalık zamanı olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Ancak çoğunluk, sömürge sonrası teorinin köklerinin 1970'lere kadar gittiğini kabul etmektedir. Öte yandan, postkolonyalizm kavramının tire ile (post-kolonyalizm) veya tire olmadan (postkolonyalizm) kullanımıyla ilgili de farklı görüşlere değinilmektedir. Bu görüşlerden bazıları 'sonra' anlamının altını çizmek için tirenin kullanılmasını desteklerken, bazıları ise bunu reddetmektedir. Üçüncü bölüm, sömürge ve sömürge sonrası dönemlerin daha iyi öğrenilmesi, anlaşılması ve algılanması için çeşitli kuramcılardan bahsetmektedir. Böylece çalışmada, teorilerinin birer yansıması olan beş teorisyene yer verilmiş, sömürge ve sömürge sonrası dönemlerin anlaşılmasına yardımcı olan seçkin eserlerine değinilmiştir. Bu teorisyenler arasında Edward Wadie Said, Şarkiyatçılık ve Kültür ve Emperyalizm eserleriyle; Homi Bhabha, Kültürel Konumlanış ve Nation and Narration eserleriyle; Gayatri Spivak, Madun Konuşabilir Mi? eseriyle; Bill Ashcroft, Postcolonial Studies: The Key Concepts, Edward Said, ve The Empire Writes Back: Theory and Practice in Post-colonial Literatures eserleriyle ve son olarak Frantz Fanon, Yeryüzünün Lanetlileri ve Siyah Deri, Beyaz Maskeler eserleriyle ele alınmıştır. V Dördüncü bölüm, sömürge sonrası teori ışığında önemli yazarların çeşitli edebi eserlerine odaklanarak devam etmektedir. Bu bölümde, sömürge sonrası edebiyatın da değindiği 'commonwealth' edebiyatı kısaca bahsedilmektedir. Birçok postkolonyal yazar ve roman üzerinde durularak söz konusu kuramın edebi alanda detaylandırılması amaçlanmaktadır. Bu yazarlar çalışmada tanıtılan eserleriyle, kölelik ve sömürge dönemi hakkındaki düşüncelerini dile getirmektedir ve asimile edilen ulusları bilinçlendirmek için geçmişe ışık tutmaktadır. Bu amaçla sömürge ve postkolonyal motifleriyle romanlar üreterek her iki dönemin anlaşılmasına katkı sağlamışlardır. Çalışma, Nadine Gordimer, Chinua Achebe, Ngugi wa Thiong'o, J.M. Coetzee, Salman Rushdie, Abdulrazak Gurnah, Arundhati Roy gibi önemli yazarlardan belirlenmiş dokuz romana eleştirel bakış açısı sunmaktadır. Tezin beşinci ve altıncı bölümleri, sömürge sonrası anahtar kelimelerin romanın her bir bölümünde uygulanmasını örneklemektedir. Anahtar kavramların karakterler üzerine uygulanmasından önce, çalışmanın bu kısmında, sömürge sonrası çalışmalar hakkında bilgi paylaşılmaktadır. Ayrıca yazar hakkında bilgi verilip Gana tarihi özetlenmeye çalışılmıştır. Roman iki bölüme ayrılmıştır ve her bölümün yedi bölümü vardır. Bu nedenle romanda olduğu gibi, çalışmanın bölümleri sömürge sonrası analizi kapsamında romanın bölümleriyle paralel olarak yazılmıştır. Beşinci bölüm Effia Otcher ile başlamakta ve Abena Collins ile sona ermektedir. Altıncı bölüm ise tezin son bölümü olarak H Black ile başlamakta ve Marcus Clifton ile sona ermektedir. Bu çalışmada romanın çoklu karakter yapısı kimlik, kölelik, ırkçılık, taklitçilik, kararsızlık, melezlik ve üçüncü alan, evsiz, yurtsuz, madun, kayıp, aidiyet, ötekileştirme, soyutlanma, yozlaşma, sömürgeci eğitim, sömürgeci söylem, sosyal dışlanma ve madde bağımlısı gibi birçok sömürge sonrası temel kavramları ile irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Yaa Gyasi's Homegoing will be examined in light of postcolonial theory. This study aims to correlate the aforementioned novel with the postcolonial theory based on key concepts that contributed to the postcolonial period. Additionally, the study aims to analyse how the novel dealt with the colonial and slavery period. In this sense, the novel provides rich content about the colonial and post-colonial periods thanks to different age groups and genders in different times and places. The great impact of colonialism and slavery on humanity is known through the transmission of colonial powers from generation to generation in the traumatic world in which they established various slavery sanctions. We can also see the gaps and disruptions caused in the world of colonised individuals by centuries of colonialism and slavery practices in individuals living in the post-colonial period. These disruptions, like a kind of hereditary inheritance, bear the destructive traces of colonialism and slavery. Colonial hegemony problematised identical elements such as culture, colour and religion. All these issues have been discussed by critics in various fields for many years. The more theorists and experts in the field assert the necessity of analysing the colonial and slavery period, the more postcolonial studies appear. Postcolonial works are inspired by almost the same topics, such as culture, race, identity, religion and society. In this context, the importance of postcolonial novels has been tried to be re-expressed in the study by bringing them together from the former colonies of Britain. Homegoing is the study of such different times as pre-colonial, colonial and post-colonial processes on the one hand and different places in Ghana and America on the other. Consequently, this VII work will provide Yaa Gyasi's analysis of various key concepts of postcolonial theory in each character and chapter in the novel. This thesis shares theories such as colonialism and postcolonialism in the first four chapters, as well as many examples from various theorists and novelists. Finally, the fifth and sixth chapters are the practical parts of the thesis and highlight the colonial and postcolonial issues within the framework of the key concepts in the novel. The first chapter reflects colonialism on the conceptual ground. The definition and the historical background of the concept of colonialism are explained in this chapter. Thus, from the fifteenth to the second half of the twentieth century, many colonial powers such as the Portuguese, Spanish, French and British, which expanded in Africa, America and Asia, are introduced. The second part of the work deals with the method of postcolonial theory, particularising the effects of the colonial period on nations. It should be noted that the number of opinions about the scope and meaning of postcolonial theory is increasing. There are different opinions about whether the 1970s was the beginning of postcolonial theory or a time of awareness of the existence of such a theory. However, the majority agrees that the roots of postcolonial theory go back to the 1970s. On the other hand, different opinions are also mentioned about the use of the concept of postcolonialism with a hyphen (post-colonialism) or without a hyphen (post-colonialism). Some of these opinions support the use of the hyphen to underline the meaning of 'after', while others reject it. The third chapter mentions various theorists to better learn, understand and perceive the colonial and postcolonial periods. Thus, five theorists who are reflections of their theories were included in the study and their outstanding works that help to understand the colonial and postcolonial periods were mentioned. Edward Wadie Said, with his works on Orientalism and Culture and Imperialism; Homi Bhabha, with his works on The Cultural Location and Nation and Narration; Gayatri Spivak, with her work on Can the Subaltern Speak?; Bill Ashcroft, with his works on Postcolonial Studies: The Key Concepts, Edward Said, and The Empire Writes Back: Theory and Practice in Postcolonial Literature; and finally Frantz Fanon, with his works on The Wretched of the Earth and Black Skin, White Masks, are dealt with among these theorists. VIII The fourth chapter continues with a focus on various literary works of important authors in the light of postcolonial theory. In this section, 'commonwealth' literature is briefly mentioned, to which post-colonial literature also refers. It is aimed to elaborate on the beforementioned theory in the literary field by focusing on many postcolonial writers and novels. These authors, with their works introduced in the study, express their thoughts about slavery and the colonial era and shed light on the past to raise awareness of the assimilated nations. For this purpose, they have contributed to the understanding of both periods by producing novels with colonial and postcolonial motifs. This study provides a critical perspective on nine selected novels from important authors such as Nadine Gordimer, Chinua Achebe, Ngugi wa Thiong'o, J.M. Coetzee, Salman Rushdie, Abdulrazak Gurnah, and Arundhati Roy. The fifth and sixth chapters of the thesis exemplify the application of postcolonial key concepts in each chapter of the novel. Before the application of key concepts to the characters, in this chapter of the study, information about postcolonial studies is shared. In addition, information about the author has been given and the history of Ghana has been summarised. The novel is divided into two parts, and each part has seven chapters. For this reason, as in the novel, chapters of the study were written in parallel with chapters of the novel within the scope of its postcolonial analysis. The fifth chapter begins with Effia Otcher and ends with Abena Collins. The sixth chapter begins with H Black as the last chapter of the thesis and ends with Marcus Clifton. In this study, the multiple character structure of the novel is scrutinised with many postcolonial key concepts such as identity, slavery, racism, mimicry, ambivalence, hybridity and the third space, homeless, unhomed, subaltern, loss, belonging, marginalisation, isolation, corruption, colonial education, colonial discourse, social exclusion and substance abuse.