Tüketici davranışlarının değişiminde sanal mağazacılığın rolü ve bir uygulama
A role of e-marketplace and an application at changing of consumer behaviours
  1. Tez No: 332638
  2. Yazar: MUSTAFA ESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SEÇİL FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Mağazacılık, Tüketici Davranışı, E-Ticaret, Kahramanmaraş, E-marketplace, Consumer Behaviour, E-trade, Kahramanmaras
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günlük hayatımızın artık olmazsa olmazı olan internet, gün geçtikçe önemini ve değerini arttırmıştır. Günümüzde, Alıcı ve satıcının buluşma yeri olan sanal ortamlarda, mal ve hizmetler kolaylıkla alınıp satılmaktadır. 2000?li yılların başından itibaren yükseliş trendine giren sanal mağaza alış verişleri; 2012 yılı itibariyle Türkiye?de 22.8 milyar TL?lik büyüklüğe ulaşmıştır. Gelecek 3 yıl içerisinde bu rakamın 250 milyar TL olması beklenmektedir. Rakamlardan da görüldüğü üzere bu pastadan pay almak için, uluslar arası işletmeler başta olmak üzere yerel işletmelerde bir yarış ve rekabet içerisine girmişlerdir. İşletmelere ve nihai alıcılarına birçok fırsatlar sunan sanal mağazacılık, tüketicinin satın alma kültüründe de birçok değişimlere yol açmıştır. Sanal mağazacılık ayrıca mevcut pazar yapılarını da dönüştürmektedir. Bu çalışmada tüketicinin satın alma kültürünün değişmesinde sanal mağazaların etkisi incelemiş ve bu konu ile ilgili bir saha araştırması yapılmıştır. Uygulamada, tüketicilerin sanal mağazalardan alış veriş alışkanlıkları araştırılmış ve sanal mağazacılığının ilerlemesi için olumlu ve olumsuz tutum ve davranışları irdelenerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana amacı; günümüz tüketicisinin klasik mağazalara gitmeden sanal mağazalar aracılığı ile de alış veriş yaptığının ortaya konulması ve mevcut durumun irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The Internet which is very important on our everydaylives, have been increased it?s value and importance day by day. At the present time, goods and services can be merchandised at e-marketplace which is meeting place of customer and seller. Trading of e-marketplace which has income growth trend since starting of 2000?s, has come up to 22.8 TL billion value of growth in Turkey since 2012?s. It is expected that this value will be 250 TL billion in next 3 years. As the values are seen, there is a competition among international and local corporations. E-marketplace which gives opportunities to entities and final buyers, has caused many alterations about purchase culture of consumer. Also e-marketplace converts current marketing situations. At this study, impact of e-marketplace has invesigated changing of purchase culture of customer and a field research has done about this subject. It has researched that is shopping habits of consumers on e-marketplace and it has studied that is about positive and negative behaviours for improvement of e-marketplace. Main purpose of this study is presenting shopping on e-marketplace without going to classic shops at outside and examining of current situation.