Serbest ormancılık büroları ve orman mühendisi istihdamına etkisi
Private forestry consulting firms and forest engineer employment
- Tez No: 333033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest ormancılık bürosu, 5531 sayılı Yasa, ormancılık eğitimi, orman mühendisleri odası, ormancılık teşkilatı, Private forestry consulting firm, law no 5531, forestry education, chamber of forest engineers, forestry organization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma ile ülke genelinde 5531 sayılı Yetki Yasasına göre faaliyet gösteren serbest ormancılık bürolarının orman mühendisi istihdamını da içerecek şekilde mevcut durumlarının ortaya konmasının yanında faaliyetleri sürecinde yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunların belirlenmesi ve bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır.Araştırma amacı doğrultusunda Türkiye genelinde serbest ormancılık bürolarının kuruluşu ve Yetki Yasasında tanımlanan faaliyetlerin icrası sürecinde başlıca sorumlu ve yetkili kişiler konumunda olan 170 büro sahibine tam sayım yöntemi ile anket uygulanmıştır. Anket sorularının analizinde, frekans ve yüzde oranları içeren tablolardan yararlanılmış ve tablodaki değerler araştırma amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Ayrıca, anket sonucu elde edilen sınıfsal nitelikteki bazı değişkenler arasında gözlenen ilişkinin istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığını test etmek amacıyla da Khi-kare bağımsızlık testinden istifade edilmiştir.Araştırma sonucunda, Türkiye'deki serbest ormancılık büro sahipleri için genellikle; erkek, 40 yaş ve üzeri, lisans mezunu, 10 yıl üzeri devlet orman teşkilatı deneyimli ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden mezun bir girişimci profili öne çıkmaktadır. Ayrıca orman mühendisi istihdamına önemli katkıları olan serbest ormancılık büro sahiplerinin en fazla üzerinde durdukları sorunlar; faaliyetlerini zorlaştıran bürokrasi, ihtiyaçlarını karşılayacak orman mühendisi açısından orman fakültelerinde verilen eğitimin yetersizliği, faaliyet çeşitliliğinin artırılamaması, Yetki Yasasının içerdiği bazı boşluklar ve diğer kanunlarla olan uyuşmazlıklar vb. şekilde sıralanabilir. Bu sorunların çözümünde, eğitim kurumları, Meslek Odası ve devlet orman teşkilatı temsilcileri ile ilgili diğer kesim temsilcilerinin yer alacağı ortak çözüm arama platformlarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to present the current situation, including the employment of forest engineers, of private forestry consulting firms which are operating under Law No. 5531. It was also aimed to determine encountered and potential problems during operation processes and to offer solution to these problems.In parallel with this purpose, surveys have been carried out with the all 170 forestry consulting firms? owners who are main responsible and authorized for establishment of private forestry consulting firms and activities defined in authorization law. Frequency analysis and percentage data were used in survey questions analyses and these values were interpreted. Also, chi square independency test was used to examine whether relationship among some class-type variables is statistically significant or not.As a result of study, it was determined that private forestry consulting firm owners in Turkey are generally male, more than 40 years old, have bachelor?s degree, have state forest organization experience of more than 10 years and graduated from Istanbul University Faculty of Forestry. Also, main problems of these firm owners, who have significant contribution to forest engineer employment, are bureaucracy which obstructs activities, lack of educational quality in faculties of forestry, failure in increasing activity range, some lacunae in law and incompatibility with other laws. To solve these problems, educational institutions, professional chambers, representatives of state forest organization and other relevant organization representatives should study together to find mutual solution.