Yeni bis-1,2,4-triazol türevlerinin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
The investigation of antioxidant activity of bis-1,2,4-triazole derivatives
- Tez No: 333034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazit, Triazol, Hidrazinkarbotiyoamit, DPPH, İndirgenme Gücü, ABTS, Metal Şelatlama, Thiosemicarbazide, 4-triazole, Hydrazinecarbothioamide, Free Radical Reduction, Reduction Power, ABTS ? + Reduction, Metal Chelating
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada; sentezlenmiş bis-hidrazinkarbotiyoamit türevleri ve bu bileşiklerin halkalaşmasında oluşan bis-1,2,4-triazol türevlerinin antioksidan aktiviteleri 4 farklı parametre ile incelenmiştir. Her bir maddenin in-vitro antioksidan aktiviteleri, Serbest Radikali Giderme aktivitesi, İndirgenme Gücü, ABTS?+ Giderme Aktivitesi, Metal Şelatlama parametreleri ile tayin edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan metodlar; DPPH serbest radikal giderme aktiviteleri Blois metoduna göre, İndirgeme gücü tayini Oyaizu metoduna göre, ABTS?+ radikali giderme aktivitesi Re ve arkadaşlarının yaptığı yönteme göre, Metal Şelatlama aktivitesi ise Dinis metoduna göre yapıldı.Bu bileşiklerin antioksidan aktiviteleri incelenirken her bir numune sentetik antioksidan maddeler olan BHT, BHA, ? tokoferol ve trolox ile karşılaştırıldı. Elde edilen veriler değerlendirildi.Bu tez çalışmasında elde edilen veriler, bu alanda çalışan bilim adamlarının daha sonraki çalışmalarına önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the previously synthesized of bis-hydrazinecarbothioamide and bis-1,2,4-triazole derivatives, that formed by cyclization of these compounds examined antioxidant activity with four different parameters. Each in-vitro antioxidant activity of a substance, Free Radical Reduction Activity, Reduction Power, ABTS ? + Reduction Activity, Metal Chelating Parameters were determined. The methods used in this study, reduction of free radical scavenging activity according to the method of Blois, reduction according to the method Determination of power Oyaizu, ABTS ? + radical, the method of removal activity Re et all., metal chelating activity was performed according to the method of Dinis.Antioxidant activities of these compounds were examined for each sample with synthetic antioxidants BHT, BHA, ?-tocopherol and Trolox were compared. The data obtained were evaluated.The results of this thesis will make significant contributions to scientists working in this field for further studies.