Endüstriyel ve değerli metaller için uygunluk getirisi yaklaşımı ile vadeli işlem sözleşmesi fiyatlandırması
Approximation for convenience yield in industrial and precious metals futures pricing
  1. Tez No: 333204
  2. Yazar: MUSTAFA KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKİN TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uygunluk getirisi, oynaklık modelleri, vadeli işlem sözleşmesiv, Convenience yield, volatility models, futures contract
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, emtia vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatlandırmasında uygunluk getirisinin önemini test etmeyi amaçlamıştır. Fiyatlandırmada uygulanan alım satım stratejisi, dayanak varlığın spot fiyatının oynaklığı, vadeli işlem sözleşmesi fiyatının oynaklığı ve vadeye kalan süre bağlıdır. 2000-2012 yılları arasındaki çeyrek sonu verileri kullanılarak, değerli metaller ve endüstriyel metallerin uygunluk getirisi yaklaşımı ile vadeli işlem fiyatları tahmin edilmeye çalışılmıştır. İncelenen dönem içerisinde yaşanan küresel krizin, emtia fiyatlarının oynaklığında bir değişim yaratıp yaratmadığını 20 günlük basit varyans serisi ve Garch (1,1) varyans serisi ile test edilmiştir.. Vadeli işlem fiyatları tahmini uygunluk getirisi yaklaşımında, varyans modellemesinin tahmin sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı gözlemlenmiştir. Uygunluk getirisi yaklaşımının, endüstriyel metallerin fiyatlarını açıklamada hem istatistiksel hem de ekonomik olarak başarılı olduğu, değerli metallerin fiyatlarını açıklamada ise yeterince başarılı olamadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to test the importance of convenience yield in futures contracts of commodities. The trading strategies that are applied in pricing depend on the volatility of underlying shares? spot price, volatility of futures contract price and the time left to maturity. The quarterly data between 2000 and 2012 is used to presume futures price of precious metals and industrial metals by convenience yield approach. Whether there has been a change at the commodities price volatilities due to the global crisis between these years, has tested by 20 days simple variance series and Garch (1,1) variance series.It has been observed that there is no significant difference in terms of the estimation results of variance models. In addition to this, it has been monitored that convenience yield approach is successful in defining the prices of industrial metals? prices economically and statistically. On the other hand, it is not successful enough in defining the prices of precious metals? prices economically and statistically.