Popüler kültür ve moda etkileşimi
Popular culture and fashion interaction
  1. Tez No: 333213
  2. Yazar: NİDA ARTUKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, popüler kültür, moda ikonu, Fashion, popular culture, fashion icon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, moda olgusunun popüler kültür ile olan etkileşimi incelenmiştir. Modanın çeşitli kaynaklara göre anlamı, nasıl oluştuğu ve günümüzde teknolojinin getirdiği yenilikler ile nasıl bir yol izlediği, kitleleri nasıl etkilediği yorumlanmıştır.Popüler kültürün 1950-1990 yıllarında yaşadığı sosyal, siyasal değişimler ülkemizde kapitalizmin tırmandığı yıllar olmuş ve tüketim ritüelleri, başta kitle iletişim araçlarının rol oynadığı ardından medya ve reklamların desteklediği moda ürünlere insanların ihtiyaç duyması anlatılmıştır. İnsanların moda olana yönelmesi medya ve reklamcılık sektörü ile birlikte ihtiyaçtan çok tüketim alışkanlığı olarak yorumlanmış, tüm kültür çeşitleri popüler olan moda ürünlere yönelmiştir.Küreselleşmenin etkisi ile dünya çapında ünlü popüler kişileri, kitle iletişim araçları ile takip eden kitleler resimler ile gösterilmiştir. Kitle iletişim araçları ve sosyal medya, kitleleri bir araya toplayan ve onları tarz anlamında yönlendiren en önemli unsurlar olmuştur.Moda ikonları reklamlar ile popüler hale getirilmiş ve ünlü markalar da kendi reklamlarını, popüler moda ikonları ile tüketime sunmuştur. Böylece popüler kültürün moda ve moda ikonlarıyla gelişen teknoloji ve bunun bir öğesi olan sosyal medya ile eş zamanlı olarak geniş kitleler üzerinde nasıl bir etki uyandırdığı görsel verileriyle irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study surveys the relationship of the phenomena called fashion with popular culture. The meaning of fashion according to different sources, how it has evolved, the changes that it has gone through thanks to technology and the ways it influenced people have been analysed.The period of 1950 ? 1990 when popular culture went through social and political changes, and capitalism as well as when consumer behaviours rose up has been explored together with a close look at the role media and advertisement played to boost the need for fashion products. People?s tendency to buy more fashion products has been evaluated as consumerist behaviour rather than a real need. All cultural fields started to follow a track where fashion products were really popular.People who follow world-famous people through mass media thanks to the effect of globalisation have been illustrated with visuals. Mass media and social media were the most important factors that gathered the masses together and directed them in terms of style.Fashion icons were popularized through advertisements and famous brands marketed their products through them. Thereby, the influence of popular culture on large masses in parallel with the developing technology and social media which is one of its constituents has been reassessed through visuals.