Türkiye'de hemşirelik mesleği ve eğitim süreci
The profession of nursing and its educational process in Turkey
  1. Tez No: 333214
  2. Yazar: TÜRKAN TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hemşirelik Mesleği, Türkiye, Dünya, Eğitim, Nurse, Nursing Profession, Turkey, World, Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türkiye?de hemşirelik mesleği önceleri hastabakıcılık, ebelik ile tanımlanmıştır. Hemşirelik mesleği, zaman içinde gelişerek, profesyonel anlamını, ilk Hemşire Okulu olan Kızılay Hemşire Okulu ile tanımlamıştır. Hemşirelik mesleğinin, Türkiye?de saygın bir yer edinmesine ve bu meslek grubunun gelişmesine, katkıda bulunan eğitim kurumu ve Türk Hemşireleri, Cumhuriyet tarihi boyunca, mesleklerinin geçirdiği evreleri desteklemişlerdir.Türkiye?de ve dünyada hemşirelik mesleğinin geçmişi, eğitim süreçleri ve profesyonel bir meslek olarak gelişimi bu çalışma ile incelenmiştir. Meslek eğitiminin, yüksek okul seviyesine çıkarılışı ile hem toplumun, hem de hemşirelerin kendi mesleklerine bakış açılarının değişmesi, mesleki dernek sayılarının ve bu derneklere üye hemşire sayısının artışı, mesleğe ilişkin basın yayın araçlarının yaygınlaşması da, hemşirelik mesleği için olumlu gelişmeler olmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey, formerly the nursing profession nursing, midwifery is defined. Nursing profession evolved over time, the meaning of a professional, first described by School Nurse School Nurse with the Red Crescent. The nursing profession, and this occupational group in Turkey find a place in a prestigious development, contributing to educational institutions and the Turkish Nurses, throughout the history of the Republic, supported the phases of their profession.Turkey and in the world history of the nursing profession, as a profession and professional development of educational processes were investigated in this study. Vocational training, high school level and bring out of the society, as well as changes in nurses' perspectives of their profession, professional association, the number of members of the associations and the increase in the number of nurses, press and media tools for the expansion of the profession, the nursing profession has been a positive development.