Küreyerelleşme
Glocalization
  1. Tez No: 333215
  2. Yazar: KEMAL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖNDER ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Büyükşehir, Küreselleşme, Küreyerelleşme, Yerelleşme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Çağımızda yerkürede yaşayan insanlar çeşitli nedenlerle köyden kente hızlı bir göç halindedir. Bu nedenle kentleşme oranları artmağa devam etmektedir. Sürekli artan nüfus nedeniyle kentler, küresel rekabetin katılım noktaları haline gelmektedir. Kentler ulusların ekonomi, ticaret, teknoloji ve sosyal yaşam alanlarını da belirlemekte etkin bir rol oynamaktadır. Bu açıdan 21. yüzyılın gereklerine göre `Kentsel Politikaların oluşturularak uygulanması; küresel devletler başta olmak üzere, merkez güç odakları veşirketlerin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Günümüzün en çok tartışılan konularının başında küreselleşme ve yerelleşme gelmektedir. 1980?ler sonrasında globalleşme (globalisation) ile birlikte diğer bir olgunun yerelleşme (localization) olduğu görülmektedir. İngilizcedeki globalisation ve localization kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş ``glocalization??, Türkçe karşılığı ``Küreyerelleşme??olarak kullanabileceğimiz sözcük, son yıllarda yaygın olarak benimsenen ve kullanılan kavramlardan biri olmuştur. Bu süreç içinde kentlerin yönetimi de; ulusdevletin sorumluluğunun dışına taşarak, sermayenin de aktif olduğu çokuluslu, uluslararası, uluslar-üstü örgütlerle işbirliği halindeki şirketlerin kontrolüne girmiştir. Türkiye?de büyükşehir belediyeleri de ``küre-yerelleşme?? kavramının günlük hayatta işlerliğinin ortaya çıkmasında ve mekânsallaşmasında katkı sağlayan birimler olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
At the present time, people who live in the earth is in a rapid rural-urban migration. Therefore, the rate of urbanization continues to increase. Due to the increasing population, urbans are becoming the points of global competition. Urbans are also playing an active role on nations? economy, trading, technology and social activities. By the way, creating urban policy is one of the priorities of global states, central focus of power and global companies according the requirements of 21st century. Globalization and localization is one of the most discussed issues presently. It is obvious that globalisation as well as localisation are two main issues taking place after 1980s. The combination of ?globalisation? and ?localisation? creates the term of ?glocalisation? which is mostly internalized and used in the last years. It is seen that the management of the urbans are also switched from the power of nation-state statue to the control of multinational and also supranational private organisations within this period. So, the Turkish metropolitan municipalities are also approving and compromising the ?glocalisation? notion in daily life.Keywords; Municipality, Metropolitan, Globalisation, Glocalisation, Localisation