Metropolis Hamam ve Latrinasında bulunmuş camlar
Glass vessels found in Bath and Latrina in Metropolis
  1. Tez No: 333265
  2. Yazar: EMİNE AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Cam Formları, Hamam-Gymnasium, Latrina, Metropolis, Glass, Shapes of Glass, Bath-Gymnasium, Latrina, Metropolis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Hazırlanan bu tezin temel amacı Metropolis Hamam-gymnasium kompleksinde yapılmış kazılar sırasında bulunan camların form özelliklerini belirlemek ve bulundukları mekânlar ile aralarındaki bağlantıyı irdelemektir. Bu amaca yönelik olarak yapılan çalışmada 191 adet bir forma ait cam buluntu, 26 adet bilezik parçası ve pencere camları ele alınmıştır.Tez kapsamında ilk olarak Metropolis Antik Kentinin kısa bir tarihi anlatıldıktan sonra Hamam-gymnasium kompleksinin bulunduğu insula'da 1997-2000 yılları arasında yapılan kazılar kısaca anlatılmış.?Hamam-gymnasium buluntusu camların form özellikleri? başlığıyla katalogda değerlendirilmiş olan 217 adet buluntu kendi içinde kâseler, tabaklar, kavanozlar, unguanteriumlar, şişeler, bardaklar, kandiller, pencere camları ve bilezikler olarak ana gruplara, kendi aralarında ise alt gruplara ayrılmışlardır. Bu bölümde cam buluntular ile kompleks arasında daha kolay bağ kurulabilmesi için kompleksin kazıları yapılırken tutulan ?günlük kazı defterleri? nden de faydalanılmıştır. Katalog bölümünde formların tanımı, üretim tekniği, tarihlendirilmesi ve paralellerine yer verilmiştir.Sonuç bölümünde buluntu grupları kronolojik olarak değerlendirilmiştir. Hellenistik dönem tek bir parça ile temsil edilirken, buluntuların büyük bölümünü oluşturan Roma Dönemi camları kapsamlı olarak ele alınmıştır. Bu alanda üst kotlarda, dolgu toprak içinde ya da bu alana geç dönemde yapılmış mekânlar içerisinde bulunan Orta Bizans devrine tarihlendirilmiş camlar da görmezden gelinemeyecek kadar yoğun olduğu için bu tez kapsamında değerlendirilmiştir.Yapılan bu çalışmayla komplekste bulunan cam formları, bu formların yapım teknikleri, pencere camlarının yapı ile ilişkisi, kentte yerel üretimin varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is determining the specialty of the forms of the glass findings which were found throughout the excavations that was conducted in Metropolis Bath-gymnasium complex in between 1997 ? 2000; correspondingly, examining the connection between the locations that this complex built on and these forms. In order to do that, 191 glass findings which are a part of a form, 26 bracelets and window glasses were examined.Through this thesis, the ancient history of Metropolis was expressed by means of various publications.217 glass findings which are examined in the chapter of ?The qualities of Bath-gymnasium glass findings? were categorized such as bowl, dishes, jars, unguanteriums, bottles, glasses, oil lamps and bracelets. These categories are also studied within shorter groups. In this chapter, ?daily field reports? were also checked in order to build a better link between the findings and the complex. Through the ?catalog? section, the description of the forms, producing technique, dating and the parallel findings are expressed.In the ?The Conclusion? section, findings are analyzed chronologically. Hellenistic period are represented with a single object while the Roman period findings, which constitute the major part of the whole catalogue, are examined in detail. Moreover, founded in the upper layers within the earthfill or within the structures that was built on this section, findings which are dated to the Byzantine period have a density which cannot be ignored. Therefore, these findings were also analyzed through this thesis. The objects, which cannot be signified in terms of their forms, are also included in order to comprehend the whole frame better.This analysis examines the glass forms, their production techniques, connections between the window glasses and the structure, which could also be proof that glass production existed at this period.