Metropolis hamam-gymnasium kompleksi restitüsyon ve restorasyon projeleri
Restoration and reconstruction projects of bath-gymnasium complex in Metropolis
- Tez No: 138837
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hamam, Banyo, Gymnasium, Gymnasion, Roma, Antik, Restorasyon, Konservasyon, Koruma, Restitüsyon, Mimari, Arkeoloji
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
ÖZET Metropolis Hamam-Gymnasium Kompleksi, antik kentin odak noktası olan, önemli yolların birleştiği bölümünde yer alan, Roma Dönemine ait bir anıttır. Hellenistik Dönem'de Gymnasion olarak kullanılmış yapı adasına Roma Dönemi'nde hamam yapısı ve umumi tuvalet eklenerek birçok fonksiyona cevap verecek bir Kompleks haline getirilmiştir. Romalılar, temizlenmek ve sosyal aktivitelerde bulunmak için gittikleri kültürlerinin bir parçası olan bu kompleksleri yaşadıkları her kentte en az bir tane inşa etmişlerdir. MÖ 2.yy'm başlarında yapılan Kompleks, yamaç kenti olan Metropolis'in topografyasına uygun olarak, deniz seviyesinden ortalama 78m. ile 84 m. arasında kademeli inşa edilmiştir. Üst kotta yer alan, birbirleri ile bağlantılı, genelde tonoz örtülü Gymnasium ve Hamam mekanları, yan açık portiko, açık palaestra ile alt kotta yer alan bağımsız mekanlar, 47X27m.'lik yapı adasında yer almaktadır. Kompleks, taş kargir sistemle yapılmış, iç mekan düzenlemelerinde mermer elemanlar kullanılmıştır. Yapım sırasında Roma mimarlık ve mühendisliğinin güzel ve ileri örnekleri olan kemerler, tonozlar, ateşe dayanıklı tuğlalar, ısı ve su sistemleri başarıyla uygulanmıştır. Gerek Kompleks'in kullanımı, gerekse kullanımı bittikten sonra tamamen toprak ile örtülmesi sırasında ve hatta kazısı bitip günışığına çıkarıldıktan sonra Kompleks'e birçok dış etken çeşitli tahribatlar vemiş, bazı elemanlarını yok etmiştir. Restorasyon ve koruma kararlarının alınabilmesi için bu etkenler ve etkileri tesbit edilmiştir. Kompleks'in müdahale edilebilecek olan çatlamış, kırılmış, ayrılmış, parçalanmış, dağılmış elemanlarına tahribatın özelliğine uygun olarak birleştirme veyapıştırma metodlan belirlenmiştir. Geç dönemlere ait çirkin ve önemsiz eklerin kaldırılması ve yıkılmış özgün yeri kesinlikle belirlenmiş elemanların ayağa kaldırılmaları ile bir takım kismi canlandırmaların yapılması önerilmiştir. Tüm restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra restorasyonu yapılmış ve mevcut korunmuş elemanların uygun kimyasallarla korunup koruma çatısı altına alınması ve kompleks içinde ve dışmda ziyaretçilere yönelik düzenlemelerin yapılması restorasyon ve koruma projesinin son aşamasını oluşturmaktadır. Kompleks'in kullanıldığı dönemlere ilişkin restitüsyon çizimleri ; mevcut durum, arkeolojik buluntular (yazıtlar, heykeller, seramikler vb.) ve diğer Roma Hamamlarının incelenmesi sonucunda yapılmaya çalışılmıştır. Kompleks'te değişik evrelerin izlenmesi restitüsyon çalışmalarım güçleştirmiştir. Kompleks'in mimari araştırması ve korunması konusunda yapılan bu çalışma, değişik disiplinlerin yapacağı çalışmalarla desteklenerek yapı hakkındaki bütün bilgiler, tamamlanmalı ve restorasyon projesinin uygulama çalışmalarına başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Metropolis Bath-Gymnasium Complex is a Roman monument which stands at the main point of the ancient city where the important roads connect. This insula was used as gymnasion in the Hellenistic Period and in Roman period it turned to a multifunctional complex with the addition of bath and latrine (public restroom). Romans built at least one of these complexes in their cities for cleaning and social activities. This complex was built in the beginning of the second century B.C., as fitting the topography of Metropolis -a slope city- was built in steps between 78 and 84 meters from the sea level. In the upper part, there are Gymnasium and Bath generally covered with vault connecting each other, half-open portico, open palaestra; in the lower, there ara independent places in the 47X27m. insula. Complex was built by stone work and marble elements were used in the interior design. Arches, vaults, fire bricks, heating and water systems as advanced examples of Roman architecture and engineering were practised successfully. Complex is damaged by the environmental influences from the time that was used to the present even after excavation. In order to make a decision about its restoration and protection, these factors and their effects were determined. Depending on the feature of the destruction, some combining and attaching methods were applied to the cracked, broken and destroyed elements. It was suggested that the ugly and unimportant elements belong to the later periods can be removed and the elements that have original places determined exactly, cen be erected.The last phase of restoration work is to protect the monuments with the proper chemicals after the actual restoration and arranging the inside and the outside of the complex for visitors. Illustrations showing the ancient image are based on the present vision, archaeological finds (inscriptions, sculpture, pottery, etc.) and the observations of other Roman baths. The illustration work was hard since since the complex has different periods. All informations about this monument should be completed with this work on the architectural research and protection of the complex supported by other disciplines and the restoration project should be started. Keywords : Bath, Thermae, Balaneion, Balneum, Water, Gymnasium, Gymnasion, Roman, Antiquity, Restoration, Conservation, Illustration, Architecture, Archaeology.