İşverenin özlük dosyası düzenleme borcu
The employers' duty of organizing the personnel file
- Tez No: 333323
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşçi Özlük Dosyası, İşverenin Borçları, Yaptırım, Kişisel Veri, İdari Para Cezası, Employee Personnel File, Employer Liabilities, Sanctions, Personal Data, Executive Fine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İşçinin korunması İş Hukukunun en temel amacıdır. İş Hukuku işveren karşısında ekonomik bakımdan zayıf olan işçiyi korumak için doğmuştur. İşçi ? işveren arasındaki iş ilişkisi bir iş sözleşmesinin yapılması ile doğar. Böylece taraflar arasında birbirlerine karşı borç ve yükümlülükler doğar. İşverenin bu kapsamda işçiye karşı yükümlülüklerinden biri de işçi özlük dosyasını düzenlemektir. Bu borç 4857 sayılı İş Kanunu'nun 75. maddesi ile zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda yapılan incelemenin birinci bölümünde işçi özlük dosyasının tutulmasına ilişkin temel kavramlar incelenmiştir. Bu bölümde borç kavramı ve işverenin borçları incelenmiş; özlük, işçi özlük dosyası kavramları hakkında bilgi verilmiştir. İşçi özlük dosyasının içeriği hakkında 4857 sayılı İş Kanunu'nda tam olarak belirtilmiş bir hüküm yoktur. İş Kanunu'nda herhangi bir hükmün olmaması özlük dosyasının içeriğinin serbest olarak düzenleneceği sonucunu çıkarmaz.İncelemenin ikinci bölümünde özlük dosyasında yer alacak olan belgelere yer verilmiştir. Dosyada yer alacak olan belge ve kayıtları iki bölümde incelenebilir: Zorunlu Belgeler ve Gerekli Belgeler. Zorunlu Belgeler, İş Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan hükümlerle belirtilen belgeler iken; Gerekli Belgeler ise işçi ? işveren arasında uyuşmazlık çıktığında işverenin ispat yükümlülüğünü yerine getirmesi için bulundurması gereken belgelerdir. Üçüncü bölümde ise işçinin özlük dosyasına yönelik hakları ve işçi özlük dosyasına yönelik yaptırımlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of the employees is the main target of the Labour Law. Labour Law was emerged to protect the employee who is weaker than the employer from the economic point of view. The employment relationship between the employee and the employer is stemmed from making an employment contract. In this regard, one of the liabilities of the employer towards the employee is to organize the Employee Personnel File. This duty became obligatory with the Article 75 of the 4857 numbered Labour Law. In this context, basic concepts regarding to maintaining the Employee Personnel File was examined in the first part of the thesis. The concept of duty and duties of the employer were examined and necessary information about personnel and the Employee Personnel File concepts are also presented in the aforementioned part. There is no clear judgment about the content of the Employee Personnel File in the 4857 numbered Labour Law. Absence of any judgment about the Employee Personnel File within the Labour Law does not mean that the content of this file can be organized arbitrarily.In the second part of the thesis, the documents taking place in the Employee Personnel File were presented. The document and the records taking place in the file can be studied in two parts: Compulsory Documents and Necessary Documents. Compulsory Documents are documents enlisted in the Labour Law and the other laws whilst Necessary Documents are documents which are kept by the employers to fulfill their proof obligation in case of any conflict between employee and employers. The rights of the employee regarding to the Employee Personnel File and the sanctions of the Employee Personnel File were examined in the third part of the thesis.