An empirical case study on the relationship between motivational job design and perceived employee motivation
Motivasyonel iş tasarımı ile algılanan çalışan motivasyonu arasındaki ilişki üzerine örnek olay çalışması
  1. Tez No: 351825
  2. Yazar: İREM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERA ÖZBAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Özellikleri, Çalışan Motivasyonu, Potensiyel Motivasyon Skoru, Job Characteristics, Employee Motivation, Motivational Potential Score
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma iş tasarımına yerleştirilen motivasyon özellikleri ile çalışanın motivasyon algısı arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçlamıştır. İş özelliklerinin önemi üzerinde çalışan araştırmacılar, bu konsepti daha somut olarak incelemek için iş özelliklerinin olası etkilerini araştırmaktadırlar. Bir iş tasarımında motivasyonel, mekanik, biyolojik ve motor/algı unsurları bulunur. Ben burada motivasyonel unsurlar ile ilgili bazı değişkenleri ele aldım. Bunlar, ?Beceri Çeşitliliği?, ?İşin Tanımı?, ?İşin Önemi?, ?İnisiyatif?, ?Geri besleme?, olan iş özellikleri faktörleridir. Bu çalışmadaki veriler Dünya?nın 4. büyük işvereni olan bir tesis yönetim şirketinin bünyesinde Türkiye?de faaliyet gösteren, özel güvenlik hizmetleri şirketinde çalışan 70 saha güvenlik yöneticisine anket uygulanarak elde edilmiştir. Şirketin çalışanları saha ve merkez çalışanları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Saha çalışanları operasyonel konularla, merkez çalışanları ise operasyona destek olacak konularda yani satış, pazarlama, muhasebe, özlük işleri, kalite güvence, insan kaynakları, eğitim ve denetim gibi işleri yürütürler. Çalışan motivasyonunun belirlenmesi için yapılan anket çalışmasının sonucunda Potansiyel Motivasyon Skorları hesaplanmıştır. Saha güvenlik hizmetleri yöneticileri için belirlenen iş özellikleri için iş tanımları ve iş gereklilikleri esas alınmış ve öngörülen potensiyel motivasyon skorları hesaplamıştır. Şirketin öngördüğü motivasyon skoru ile sahada algılanan motivasyon skoru arasındaki bağlantı gözlemlenmeye çalışılmıştır. Literatürde iş özellikleri ile çalışan motivasyonu arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların çok sayıda olduğu görülmektedir. Fakat önceki araştırmalarda, iş özellikleri ve çalışan motivasyonunun sektörler üzerindeki etkileri ile ilgili olarak çok değişik çalışmalar yer almamaktadır. Bu çalışma mevcut literatürü, özel güvenlik hizmetleri sektöründe iş özelliklerinin çalışan motivasyonuna etkisini ortaya çıkarmaya yöneltmiştir. Çalışmanın, bu araştırma alanındaki boşlukları doldurmada yararlı olacağı ve ileriki çalışmalar için farklı bir bakış açısı sunacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to indicate that relationship between the motivational perception of employee and the motivational characteristics that are established in job design. The researchers who study on importance of job characteristics have searched possible influence of job characteristics in order to study this concept as much concrete. A job design includes some components like motivational, mechanical, biological and perceptual/motor. (Campion and Thayer, 1987) I, here, researched some variable about motivational components. These are ?Skill Variety?, ?Task Identity?, ?Task Significance?, ?Autonomy? and ?Feedback?, that is factors of job characteristics. The data in these study is acquired from seventy security managers on site of the private security company, that performs for a facility management company that is the 4th employment all over the world, in Turkey. Employees are seperate into employee on site and employee on head office. Employees on site perform operational issues, employees on head office also perform supportive issues like sales, marketing, accounting, personnel affairs, quality and assuarance, human resources, training, inspection etc. Motivational Potential Score was figured out to determine employee motivation score in the end of the survey. Job descriptions and job specifications are based for job characteristics that is determined for security managers on site. Intended motivational score of company and perceived motivational score by security manager on site were tried to observe.In the litterateur, there are many studies that research about relationship between job characteristics and employee motivation. On the other hand, in the previous research, there are not many studies differently about influences of job characteristics and employee motivation on other sectors. This study has directed to appear influence of job characteristics on employee motivation in private security services sector. The study is expected that will be beneficial to fill in the blank on this research area and that will present a different aspect for future studies.