Yasadışı grevin sonuçları
Consequences of illegal strikes
- Tez No: 333345
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Grev, Yasadışı grev, fesih, haklı sebep, zarardan sorumluluk, tazminat, Strike, Illegal Strike, Cancellation, Just Cause, Liability from Damage, Compensation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamızda Türk Hukuku bakımından grev hakkı ve bu hakkın hangi koşullar altında hak olma niteliğini yitirerek yasa dışı grev sayılacağı ele alınmıştır. Yasada belirtilen sınırlara uyulmadan yapılan yasa dışı nitelikteki bu eylemlere bağlanan yaptırımlar ve bu yaptırımların hangi koşullarla uygulanacağı hususları üzerinde durularak özellikle kanunda açıklık bulunmayan ve doktrinde de tartışmalı bulunan konulara açıklık getirilmeye çalışılmıştır.Yasa Dışı Grevin Sonuçları adlı tez çalışması iki temel bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde ilk önce grev kavramı açıklanmış; bu çerçevede grevin varlığı için gereken maddî ve manevî unsurlara değinilmiştir. Grevin tanımı yapılırken yasal veya yasa dışı grev ayrımına gidilmeyip, sadece içerdiği unsurlar bakımından bir hareketin grev sayılıp sayılmayacağı, eğer tüm unsurları içine alıyorsa grevden söz edileceği, bundan sonra ise bir grevin yasal olması için gerekli şartlar doğrultusunda grevin hangi hâllerde yasa dışı niteliğe bürüneceği incelenmiştir.İkinci bölümde yasa dışı greve bağlanan yaptırımlar konusu ele alınmıştır. Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile yasa dışı greve hukuki yaptırımların yanı sıra cezai yaptırımlar da bağlanmış bulunmaktadır. Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile yasa dışı grev için öngörülmüş olan yaptırımların işyeri işgali, işi yavaşlatma, verimi düşürme ve diğer direnişler hakkında da uygulanacağı (TSGLK m.25/III) düzenlenmiştir. Yasa dışı grevin sonuçlarının ele alındığı bu bölümde özellikle yasa dışı grev sebebiyle sözleşmelerin feshi, grev sebebiyle meydana gelen zararlardan sorumluluk ve cezai sonuçlar üzerinde durulmakla beraber, yasa dışı grevin etkilediği diğer hukuki durumlar da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, are discussed the right to strike and in which cases it becomes an illegal practice in terms of Turkish Law. Are also evaluated sanctions defined for such illegal strikes and application conditions of these punitive sanctions. In addition, we try to explain the polemical issues in doctrine and law.This study is comprised of two chapters. In first chapter, are explained the concept of strike and required psychological and material conditions for existence of strikes. We do not make distinction of legal end illegal strikes when defining the concept of strike. Are discussed strikes in terms of conditions they contain. Additionally, are also investigated in which cases strikes are regarded as legal or illegal practices. A strike can come into existence only if it contains all psychological and material conditions.In the second chapter, are discussed sanctions defined for illegal strikes. Collective Bargaining, Strike and Lock-out Code contains both legal and penal sanctions for illegal strikes. According to this law, sanctions are also applied for occupation of business site, business slowdown, reducing the output and other resistance movements. These sanctions are regulated in article 25/III of this Code. Are also discussed the consequences of illegal strikes in this chapter. Issues like termination of labour contracts due to illegal strikes, responsibility from damages of strikes and penal consequences of such practices are included in this chapter too. In addition, other legal situations affected by illegal strikes are explained in detail.