İlköğretim 6. sınıf matematik derslerinde geometrik cisimler konusunun dinamik matematik yazılımı ile öğretiminin öğrenci başarısına ve matematik dersine yönelik tutumlarına olan etkisinin belirlenmesi
The effect of learning the 6th grade primary geometric objects mathematics lesson with dynamic mathematics software onto the achievement and attitude of the students
- Tez No: 333421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, Dinamik Matematik Yazılımı, Geometrik Cisim, Başarı, Tutum, Mathematics, Mathematics Education, Dinamic Mathematics Software, Geometric object, Achievement, Attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırma ilköğretim 6. Sınıf matematik derslerinde geometrik cisimler konusunun dinamik matematik yazılımı ile öğretiminin öğrenci başarısına ve matematik dersine yönelik tutumlarına olan etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2011-2012 eğitim öğretim yılında, Ankara İli Etimesgut İlçesi? nde bulunan Etimesgut İlköğretim Okulu?nda öğrenim gören 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test- son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. İlköğretim okulundaki 6. sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 30, kontrol grubunda 30 öğrenci bulunmaktadır. Deney grubunda dersler dinamik matematik yazılımı GeoGebra Beta 5.0 ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmada Matematik Başarı Testi ve Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmış, tutum ölçeği ise hazır olarak kullanılmıştır. Başarı testi uygulama öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Matematik tutum ölçeği uygulama sonrası uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 .00 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; dinamik matematik yazılımı ile yapılan öğretimin öğrencilerin matematik başarısını artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca dinamik matematik yazılımı GeoGebra Beta 5.0 öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarını olumlu yönde artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to research the effect of learning the 6th grade primary geometric objects mathematics lesson with dynamic mathematics software onto the achievement and attitude of the students. The study took place in 2011-2012 academic (educational) years on 60 students studying at Etimesgut primary school located in Ankara Etimesgut. In the study, pretest ? posttest control group experimental research model was used. One of the 6th grades was determined as experimental group; the other one was decided as control group. There were 30 students in experimental group and 30 students in control group. The lessons were carried out with dynamic mathematics software GeoGebra Beta 5.0 on experimental group and with traditional teaching method on control group. In the study, Mathematics Achievement Test and Mathematics Attitude Scale were used as data collection device. Achievement test was developed by the researcher, attitude scale was available. Achievement test was applied two times before and after application. Attitude scale was applied after application.The data analyzed by the SPSS 15.00 statistic program. At the end of the study, it is indicated that dynamic mathematics software is more effective than the traditional teaching method. Furthermore, dynamic mathematics software GeoGebra 5.0 Beta positive in enhancing students' attitudes toward mathematics have been more effective than the traditional method.