Öğretmenler için 'üstün zekalı/yetenekli öğrencilerin belirlenmesi eğitim yazılımı'nın geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
For teachers 'identification of gifted/talented students educational software' development and evaluation
- Tez No: 333466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERÇİN KARATAŞ, PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gifted / Talented Students to Determine, Software for Elemantary Teachers, Educational Software
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilkokul 3.üncü sınıflarda görev yapan öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencinin özelliklerine ilişkin bilgi düzeylerinin tespit edilmesi ve üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesine yönelik alacakları eğitimin bilgi düzeyine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada betimsel ve deneysel model birlikte kullanılmıştır. Öğretmenlerin üstün yetenekli öğrenciler konusundaki bilgi düzeyini belirlemede betimsel model, eğitim yazılımı aracığı ile verilen eğitimin etkiliğini belirmede öntest-sontest kontrol gruplu deneysel kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni öğrenme ortamı bağımlı değişkeni ise öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencileri belirleme becerileridir. Deneysel işlem sürecinde deney grubunda bulunan öğretmenlere geliştirilen eğitim yazılımı aracılığı ile öğrenme ortamı oluşturulurken kontrol grubunda bulunan öğretmenler için bir uygulama yapılmamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 eğitim-öğretim yılı Samsun ili, İlkadım ilçesinde bulunan İlyasköy Türk-İş İlkokulunda görevli 3.sınıfta eğitim veren 8 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Sonuç olarak eğitim yazılımı aracılığı ile öğrenmenin gerçekleştiği öğrenme ortamı öğretmenlerin akademik başarılarında ve sınıflarında bulunan üstün yetenekli öğrencileri belirleyebilme becerilerinde anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Kontrol grubunda bulunan öğretmenlerin ise akademik başarılarında ve sınıflarında bulunan üstün yetenekli öğrencileri belirleyebilme becerilerinde anlamlı bir farklılık oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is elementary schools teacher of first grade 3rd classes knowledge level of gifted students detecting and it is examinationed that ones is affected knowledge level depend on taken training programme involving identification of gifted students. In this research, descriptive and experimental pattern is used together. Descriptive pattern is used in determination of teachers knowledge levels about gifted students, experimental design is used with randomized pretest ? posttest control group design in determination of how affective the training provided through educational software is. The dependent variable of the study is skills of teachers in identifying gifted students. The independent variable of the study is the learning environment. The sample of the study comprises 3rd grade 8 teachers in Samsun ?İlkadım İlyasköy Türk-İş elementary school during the 2012-2013 academic year. As a result, the learning environment where learning takes place through educational software, teachers identify gifted students and academic achievement created a significant difference. In the control group of teachers identify gifted students and academic achievement difference did not occur.