Sosyal bilgiler öğretiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun ortam tasarımının öğrencilerin akademik başarılarına ve derse yönelik tutumlarına etkisi
The effect of imagination environment for brain based learning methods students' academic achievement and attituds towards lesson at the social science teaaching
  1. Tez No: 333480
  2. Yazar: GÜLŞAH ŞERİFOĞLU HİÇYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Ortam Tasarımı, Eğitim Teknolojileri, Sosyal Bilgiler Dersi, Brain Based Learning, Environment İmagination, Educational Technology, Social Science Lesson
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada Sosyal Bilgiler öğretiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun ortam tasarımının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve derse yönelik tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır. Ortam tasarlanırken eğitim teknolojileri kapsamındaki görsel - işitsel araçlardan, videolardan, sunumlardan önemli ölçüde yararlanılmıştır. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma 2011- 2012 eğitim- öğretim yılında Kırıkkale İli Keskin İlçesindeki Vakıfbank Ali Gaffar Okkan İlköğretim Okulu?nda, 5. sınıflarda öğrenim gören 44 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubunu 5-A şubesindeki 22 öğrenci, kontrol grubunu 5-B şubesindeki 22 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun ortam tasarımının öğrencilerin akademik başarı ve derse yönelik tutumlarına etkisi incelenmektedir. Bu bağlamda uzman görüşleri alınarak ve madde analizi uygulanarak geliştirilen ?Başarı Testi?, Bünyamin Yurdakul tarafından geliştirilen ?Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği? izin alınarak ön test olarak kullanılmıştır. Deney grubunda beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun sınıf ortamı oluşturulmuş ve beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun öğretim yöntemi kullanılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilerle ise sınıf ortamında ve geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. Uygulama sonunda ön test olarak kullanılan ?Başarı Testi? ve ?Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği? son test olarak tekrar kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 13.0 ve ITEMAN programında analiz edilmiştir. Verilere ilişkin aritmetik ortalama, bağımlı gruplar için t- testi, bağımsız gruplar için t- testi değerleri bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen verilere göre, deney grubu lehine ön test ve son testler arasında başarı testi ve sosyal bilgiler dersi tutum ölçeğinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Yapılan analiz sonucunda beyin temelli öğrenme yaklaşımına uygun ortam tasarımının ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve derse yönelik tutumlarını olumlu şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular çerçevesinde eğitim öğretimin geliştirilmesi ve ileride yapılacak çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to examine the effect of imagination environment at the social science instruction for brain based learning on fifth grade primary school students? academic achievement and attitudes towards lessons. While the environment is imaginated massive utilized of the visual and audial tools, videos and power points that are part of the education technology. In the reseach, the experimental design with the pretest- finaltest control groups was used. The study was performed in 2011- 2012 academic years of Vakıfbank Ali Gaffar Okkan Primary School on 44 students educated in 5th class in the count of Keskin in Kırıkkale.5-A class with 22 students comprised the experimental group and 5-B class with 22 sudents comprised the control groups. The effect of imagination environment for brain based learning methods students? academic achievement and attitudes towards lessons were investigated in the research. At this way, the success test which was confirgured according to the expert opinions with according to the data analyzed and social studies lesson attitude criterion was used as karşılanamaması pretest after being allowed which was configured by Bünyamin Yurdakul. The experimental group was studied with brain based learning methods in the environment which imagined for brain based learning. The control group was studied with traditional learning metthods in classrooms. At the end of the process the success test and social studies lesson attitude criterion were used as aı finaltest again. Attained data were analyzed by ITEMAN and SPSS 13 package program. Mean volue, independent samples t- tests, dependent samples t test were used. According to the data obtained in the research, it is appeared that there were significant differences between the pretests and finaltest at the success test and social science attitude criterion fort he experimental group. It is cocluded that imagination environment at the social science instruction for brain based learning methods were positive effected on fifth grade primary school students? academic achievement and attitudes towards lessons. With respect to this data, some suggestions are offered as regarding the education- instruction and concerning the scientific research supposed to be performed in the future.