Emet ilçe Merkez folkloru
Folklore of town of Emet
- Tez No: 333592
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Halk Bilimi, Kültür, Derleme, Gelenek- Görenek, Ethnology, Culture, Review (Collation), Customs - Traditions
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 312
Özet
Türk kültürünün geleneksel yapıları ve bunların değişim süreçleri ile kültür içindeki rol ve etkileri araştırmak, teknolojik değişmelerin getirdiği sonuçlarla ortadan kalkan halk kültürü ürünlerini tespit ederek incelemek halkbiliminin temelini oluşturur. Bu çalışma, Kütahya iline bağlı Emet ilçe merkezi halk bilimi unsurlarını konu almaktadır. Yörenin anonim halk ürünleri, gelenek ve görenekleri ile kültürel yapısı incelenmektedir. Halkbiliminin hayata geçirilmesinde önemli bir yere sahip olan derleme, bu çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Yaptığımız derleme çalışmasıyla, ilçenin geleneğe bağlı yapısını ortaya koyup değerlendirmeye çalıştık. Bu araştırmayı yapmaktaki temel amacımız, hızla gelişen teknoloji karşısında geleneksel yapısını yitirmeye başlamış olan ilçenin, bazı kültürel değerlerinin tamamıyla yok olmadan derlenip yazıya geçirilmesi ve bu kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The root of ethnology relies on studying the traditional structures of Turkish culture, period of change of these structures and their role and effect in culture and determining and analyzing the folklore products disappearing due to the results of technological changes. This study is about the folklore elements of town of Emet of city of Kütahya. Anonymous folklore products, customs and traditions and the cultural structure of the area are studied. Review (Collation), which has an important place in the development of ethnology, constitutes the method of this study. This review (collation) study tries to reveal and evaluate the traditional structure of the town. The main objective of the study is to compile, record and pass various cultural values of the town, which has started to lose its traditional structure in the face of rapidly developing technology, to future generations before they vanish completely.