Geçiş ekonomilerinde turizm sektörünün ekonomiye etkileri: Seçilmiş ülke uygulaması
The impact of the tourism sector on economy in transition economies: Selected country application
  1. Tez No: 333593
  2. Yazar: BİLAL IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Sektörü, Geçiş Ekonomileri, Ekonomik Etki, Panel Veri, Tourism Sector, Transition Economies, Economic Impact, Panel Data
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünya ekonomisinde en hızlı gelişen sektörlerden biri olan turizm sektörü, ülke ekonomilerine önemli faydalar sağlamaktadır. Birçok olumlu ekonomik etkileri bulunan turizm sektörünün, geçiş ekonomilerine olan etkisi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde turizm kavramı, özellikleri ve çeşitleri açıklanmıştır. Turizmin gelişmesini etkileyen faktörlerden ve turizmin ekonomi açısından öneminden bahsedilmiştir. Turizmin, gelire, istihdama ve ödemeler dengesine yaptığı ekonomik katkılar, turizm sektörünü ülke ekonomilerinde önemli bir konuma getirmiştir. İkinci bölümde merkezi planlamadan serbest piyasaya geçiş sürecinde olan geçiş ekonomileri incelenmiş ve makroekonomik göstergeler yardımıyla durum tespiti yapılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında seçilmiş geçiş ekonomilerinde turizmin ekonomiye etkisi incelenmiştir. 1995-2011 yılları arasında, seçilmiş 11 geçiş ülkesinde, Gayri Safi Milli Hasıla ile Turizm Gelirleri arasındaki ilişki panel veri tahmin yöntemi kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism sector is one of the rapidly growing sectors in world economy, it provides important benefits to national economies. With numerous positive economic impacts, tourism sector?s impact on transition economies is the subject of this paper. In the first chapter of this paper, the concept of tourism, its peculiarities and kinds have been explained. Factors that effect the development of tourism and the importance of tourism on economy have been also mentioned. The economic contributions of tourism to incomes, employement and the balance of payments brought it to a cardinal position in national economies. In the second chapter, transition economies that are in the process of transition from centralized planning to open market have been examined and their assessments have been made with the help of macroeconomic indicators. As for the application part, impact of tourism on economy in selected transition economies has been analyzed. The relation between Gross National Product and Tourism Income of 11 selected countries between the years 1995 and 2011 was studied by using panel data forcasting technique.