Yargısal ve idari görevleri kapsamında cumhuriyet başsavcılığı kurumunun Türk idari yapısındaki yerinin belirsizliği sorunu
Uncertainty of Turkish administrative structure's place at the office of the prosecutor foundation in content of judical and administrative functions problem
- Tez No: 333594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Başsavcılığı Kurumu, Yapısı, Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Savcısı, İdari Yapı, Başsavcılığın İdari Görevleri, Başsavcılığın Adli Görevleri, Yargı Organı, Mukayeseli Hukuk, Hukuki Nitelik, Office of the Prosecutor İnstitution, Structure, Director of Public Prosecutions, Public Prosecutor, Administrative Structure, Director of Public Prosecutions? Administrative Tasks, Director of Public Prosecutions? Judicial Functions, Jurisdiction, Comparative Law, Legal Qualification
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Cumhuriyet başsavcılığı kurumu, ceza yargılaması alanında kamusal iddia makamını oluşturmaktadır. Görevi, cezai hükümler ile yaptırım altına alınan ve bağımsız mahkemelerin yargılayarak hükme bağlayacağı bir olayı, yargılama makamı önüne getirmektir. Yargılamaya katılarak verilen hükmü denetlemek, yasaya uygun şekilde kesinleşen hükmü infaz etmektir. Bu suretle maddi gerçeğin ortaya çıkarılarak, bozulan toplumsal barışının tesis edilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda, Cumhuriyet başsavcılığı kurumunun adli görevleri ön plandadır. Adli görevlerinin yanı sıra idari ve mali görevleri bulunmaktadır. Bu görevler sayıca fazladır. Farklı yasa ve ikincil mevzuat içerisinde düzenlenmiştir. Çalışmamızda kısmen bu görevleri inceleyeceğiz. Amacımız bu görevler kapsamında Cumhuriyet başsavcılığı kurumunun, Türk idari yapısındaki yerinin belirsizliği sorununu irdelemektedir. Ülkemizde üzerinde çokça çalışılmayan bu sorunu, öğreti ve yasal mevzuat içerisinde değerlendirmeye çalışmaktır. Bu tez çalışması kurumun tarihsel gelişimini incelemeyi, mukayeseli hukuktan yaralanarak, kurumun yapısını, hukuki niteliğini ve görevlerini belirlemeyi ayrıca kurumunun Türk idari yapısındaki yerinin belirsizliği sorunsalına dair bir tespitte bulunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
The Office of the prosecutor foundation is formed the public prosecution in the field of criminal justice. Function is brought in front of the trial court about the event which is related with the independent court and the penal provisions. Checking the decision by taking part in the judgement, enforcing the certain judgement in accordance with the law. That?s for bringing out the reality and ensuring the public peace. In this context, Office of the prosecutor foundation?s judicial tasks are in the foreground. Besides of the judicial functions, it has also administrative and financial functions. These are numerous. It is regulated within the subsidiary legislation and the different laws. We are going to analyze it in our studies partially. Our aim is to examine the issue about uncertainty of Turkish administrative structure?s place within these tasks in accordance with the Office of the prosecutor foundation. This issue is nearly unheeded in our country, that?s just for trying to analyze in the doctrine and the legal legislation. This work is intending to determine the legal qualification and the functions, institution structure in the light of the comparative law and historical evolution of the institution. And at the same time it is aimed to identify issue about uncertainty of Turkish administrative structure?s place.