Batı'dan doğu'ya modernizm bağlamında değişim, Anayurt Oteli ve Kör Baykuş adlı eserlerin incelenmesi
The analysis of Metomorphosis, Anayurt Hotel and The Blind Owl in term of modernism from east to west
  1. Tez No: 333609
  2. Yazar: ZEHRA DELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NACİ TOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Anayurt Oteli, Kör Baykuş, Modernizm, Zaman, Mekân, Yalnızlık, Yabancılaşma, Aşk ve Cinsellik, Metomorphosis, Motherland Hotel, The Blind Owl, Modernism, time, place, alienation, loneleness, love and sexuality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnsanoğlunun dünyayı yeniden anlamak ve yorumlamak ihtiyacıyla sorular sormaya başlaması ve kabul görmüş tek gerçek yerine bunun, kişiden kişiye değiştiğini, herkes için tartışılmaz olmadığını kavramasıyla ortaya çıkan Modernizm akımı, dünyada çok önemli yazarların kalemiyle edebiyata yansımıştır. Bu incelemede, Batıdan Doğu'ya doğru gidildikçe modern anlatı unsurlarının edebi eser olarak roman ya da uzun öyküye nasıl yansıdığı, aynı kavramların, üç farklı edebiyat alanında eser veren, üç farklı yazarın gözünde ne şekilde algılandığı üzerinde durulmuştur. Alman edebiyatının usta kalemi, Franz Kafka'nın yazdığı, Türkçeye Değişim veya Dönüşüm adlarıyla tercüme edilen ve modern anlatının en önemli örneklerinden olan yapıtı, Türk edebiyatında modern anlatı unsurlarını eserlerinde en iyi biçimde işleyen Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı romanı ve Modern İran edebiyatının kurucusu olarak kabul edilen Sâdık Hidâyet'in Kör Baykuş adlı eseri, olay örgüsü, zaman, mekân, yalnızlık, yabancılaşma, aşk, cinsellik gibi unsurlar ışığında karşılaştırılmıştır ve aralarındaki ortaklıklar, farklılıklar belirlenerek eserlerde öne çıkan kavramlar incelenmiştir.İncelemeye adı geçen yapıtların seçilmesinin nedeni, her biri alanında çok önemli bir yere sahip olan bu çok değerli üç edebi metnin modern anlatının öne sürdüğü ilkeleri yerine getirmiş olması, üç eserde ana karakter üzerinden aktarılan yabancılaşma, yalnızlık, aşk, cinsellik, başarısızlık? gibi temaların ele alınması ve yoğun biçimde işlenmesidir.Çalışmaya bu eserlerin seçilmesinde, Dünya edebiyatında yabancılaşma temini en iyi işleyen yazarların başında gelen Franz Kafka'nın, Yusuf Atılgan ve Sâdık Hidâyet üzerindeki etkisi de göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a movement Modernism, which was suggested by humanbeing who questioned everything in order to reunderstand of the world reflected on the field of literature. In this thesis, it is studied that how modern literary elements reflect on novel or long story from West to East. It is also examined in what ways the same terms, concepts are perceived by the eyes of three authors who lived in different areas. This thesis is also about a compare and contrast of three books: Metomorphosis which is the most important examples of modern narration by Franz Kafka, Motherland Hotel by Yusuf Atılgan who is the best authors of modern narration in Turkish literature and The Blind Owl by Sâdık Hidâyet who is the founder of modern Persian literature.The reason of choosing these books in this resarch paper is that all of three texts have the same elements of modern narration like the way of using the narrator, the terms of loneleness, alienation, failure? At the same time, the effect which Franz Kafka -who discussed the theme of alienation in the best way in the world literature - on Yusuf Atılgan and Sâdık Hidâyet is considered.