Eleştirel kuram bağlamında Türkiye'de medya-siyaset ilişkileri
Media-politics relations within the context of critical theory in Turkey
  1. Tez No: 333627
  2. Yazar: AHMET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Kuram, Siyaset, Medya, Arap Baharı, Muhafazakâr Kimlik, Critical Theory, Politics, Media, Arap Spring, Conservative Identity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
80?li yıllarla beraber Türk toplumu sivilleşme, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü bağlamında önemli bir dönüşüme şahitlik etmiştir. Bu dönüşümün bir sonucu olarak ülkemizde sivil toplum ve kamuoyu oluşumu özel bir önem kazanmaya başlamıştır. Sivil toplumun ve kamuoyunun şekillenmesinde en önemli pay şüphesiz medyanındır. Gene bu yıllarla beraber özel televizyonların kurulması, özel radyo istasyonlarının tesisi ve özellikle son yıllarda farklı etnik dillerde yayın özgürlüğünün sağlanması medyanın siyaseti şekillendirmesinde etkili olmuştur. Öte yandan 28 Şubat süreci gibi anormal dönemlerde medya patronlarının aynı zamanda işadamı haline gelmesi, ihaleler peşinde koşması ve daha da ileri giderek medya kartelleri oluşturması siyasetin artık dördüncü kuvveti olarak betimlenen medyanın ne denli etkin ve etkili bir araç olduğunu ülke gündemimize yansıtmıştır.Tüm bu veriler ve olgular ışığında çalışmamız Türkiye?de medya ve siyaseti son dönem analizine odaklanmış iktidar medya ilişkilerinin oluşturduğu sosyo-politik konjonktür, özgün örnekleri ve bire bir gazete küpürleri bağlamında çözümlenmiştir. Ne var ki, kolayca görüleceği üzere medya-siyaset arasında kurulan bu bağ pek çok eleştiriyi de beraberinde getirmektedir. İşte bu eleştirel analizi güçlü bir referans çerçevesi ekseninde irdeleyebilmek için Avrupa?da son dönem siyaset-medya ilişkilerini en sağlam temellere oturtarak değerlendirme kapasitesine sahip olan eleştirel kuramdan faydalanılmıştır. Sonuç olarak tezimiz son dönem medya-iktidar ilişkilerinin doğurduğu problemlere dikkat çekerek çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
During the 80s? Turkey suffered a kind of historical turning point within the principles of demilitarization, democtarization, individualization and the supremacy of law. As a result of this transformation, it is apparent to create the public sphere and public opinion within the context of social tendencies. Undoubtly, lying behind this transformation, one of the main actors was media, private TV transmission as well as the private radio stations and journals. These developments made the media more effective and efficient in shaping the daily politics strongly. On the other hand, it reflects the importance of media as forth power by means of transforming the media owners into the commercial leaders, directed their interests on the public bids and their creation of media monopolies during 28 February process as a postmodern military intervention.Under these facts and events, in our thesis, we focused on the relations between media and politics in the latest decade and analysed the socio-political conjuncture emerged with peculiar examples and newspaper clippings. Nevertheless, as easily seen, the corelation between media and politics led to the publicization of many critical views and ideas. In our study, we used the Critical Theory which has been positioned within the Frankfurt School as the main trheoretical framework in pondering the media-politics relaitons in Turkey by establishing some inspiring links and evocations with the premises of the theory and current developments witnessed in Turkey. As a result, in this thesis, we emphasized the problems arisen in media-polics relations and attempted to solve them by using the main premises and parameters of the theory in paralel with the current tendencies of the existing political power in Turkey during the decade.