Yeni Türk sineması: 2000 sonrası Türk sinemasına sosyolojik bir bakış
The new Turkish cinema: A sociological perspective at the post 2000 Turkish cinema
- Tez No: 333628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHRİBAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Yeşilçam, Yeni Türk Sineması, Devlet Desteği, Popüler Kültür, Sektörel Artış, Turkish Cinema, Yeşilçam, New Turkish Cinema, State Support. Popular Culture, Sectoral Growth
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma Türkiye?nin ekonomik, toplumsal, politik ve kültürel hayatında yaşanan değişimlerin toplumsal alanda nasıl ifade bulduğunu ortaya koymak adına Türk sinemasının elverişli bir alan olduğu savından yola çıkarak hazırlanmış ve 90?ların ikinci yarısından sonra oluşan yeni Türk sinemasındaki sektörel artışı sosyolojik bağlamda incelemeyi kendine problem edinmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sinemanın Türkiye?ye ilk girişinden 80?li yıllara kadar olan dönem, tiyatrocular dönemi, geçiş dönemi, sinemacılar dönemi ve genç Türk sineması dönemi şeklindeki bölümler halinde ifade edilmiştir. Sonrasında bir taraftan bastırılırken diğer taraftan konuşan Türkiye sloganlarıyla var olan 80?li yıllar Türkiye?sinin siyasi, ekonomik, toplumsal durumundan ve bunların Türk sinemasına yansımalarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde 90?lı yılların siyasi, ekonomik, toplumsal etmenleri ve tüm dünyayı saran popüler kültür ve tüketim kültürü olgularının Türk sinemasına etkileri ifade edilmiştir. 90?lı yıllarda artık öldü denilen Türk sinemasının `Eşkıya? ile geri dönüşü söz konusudur ve `Eşkıya?nın açtığı yolda oluşan yönetmen sineması kavramıyla değişen sinema anlayışı ifade edilerek yeni Türk sinemasının ilk izleri verilmiştir.Üçüncü bölümde ise 2000?li yılların siyasi, ekonomik, toplumsal durumundan ve bir anlamda Yeşilçam?dan kopuşu ifade eden yeni Türk sineması anlayışından bahsedilmiştir. Bu bölümün son kısmında ise yerli ve yabancı film sayıları, yerli ve yabancı seyirci sayıları, sinema salon ve perde sayıları, dijital sinema salon ve perde sayıları, devlet desteği miktarları şeklinde niceliksel verilerle çalışmanın probleminde belirtilen artış ifade edilmiş ve artışın nedenleri sektörün içindeki kişilerle yapılan söyleşiler ışığında yorumlanarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate how changes in the economic, social, political and cultural life of Turkey find expression in the social life. It argues that the new Turkish cinema with its sectoral growth occured in the second half of the 90s is a suitable area to examine how all these changes impact social and culturel life of Turkey. The study includes three parts. In the first part, it was outlined the history of cinema in Turkey from the firs entry of cinema to Turkey to 80s as actors period, transition period, film-markers period, the period of young Turkish cinema.Then, it was mentioned about the political, economic and social conditions of the Turkey in 80s which existed with the slogans that was?suppressed of word? on the hand and `explosion of word? on the other hand as how they reflect to Turkish cinema. The second chapter, states political, economic and social factors of 90s and the effects of consumer culture and popular culture cases on Turkish cinema. This capter presents the return of Turkish cinema that was said to be dead with ? Eşkıya? and it explains the sense of cinema changed with the concept of the director cinema starting down the road ? Eşkıya? .The third chapter explains, political, economic, social condition of the 2000s and the concept of the new Turkish cinema expressing the separation from Yeşilçam. The last part of this chapter demonstrates, the increase in the interest on the cinema with quantitative data such as the number of domestic and foreign film, the number of domestic and foreign audience, the number of cinema and screen, the number of digital cinema hall and screen, the amount of state support. It discusses the reason of increase in the light of interviews with people working.