Aile içi iletişime Facebook'un etkisi: Kütahya örneği
The effect of Facebook on communication within the family: Example of Kütahya
- Tez No: 333631
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi İletişim, Sosyal Medya, Facebook, Sosyalleşme, Sözsüz İletişim, Sanal İletişim, Sosyal Paylaşım, Communication Within The Family, Social Medya, Facebook, Socialisation, Non-verbal Communication, Virtual Communication, Social Networking
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Aile toplumun izdüşümü olan son derece önemli sosyal bir kurumdur. Geleceğin toplumunu oluşturacak çocuklar, aile içinde doğup büyümekte ve içinde bulunduğu aileye göre şekillenmektedir. Günümüzde Facebook?un insanlar ve toplumsal hayat üzerinde bir çok farklı etkisi olmakla birlikte bu çalışmada farklı bir perspektif getirilerek Facebook?a aile içi iletişime etkisi yönüyle bakılmıştır.Bu araştırmada, bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla toplumsal ortamların yerini sanal toplumsal ağlara bırakması konusu üzerine odaklanılmıştır. İnternetin bir ürünü olan sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, tüm dünyada etkili olduğu gibi Türkiye?de de bireylerin sosyal yaşantısı ve iletişim becerilerinde değişime neden olmuştur. Bu noktada Türkiye?de en fazla kullanıcı kitlesine sahip bir toplumsal paylaşım sitesi olan Facebook ve aile içi iletişime etkisi incelenmiştir. Araştırmada Facebook?un bireylerin sosyalleşmesinde nasıl bir etkiye sahip olduğu, Facebook kullanıcılarının siteyi daha çok ne amaçla kullandığı, sitede geçirilen zamanın ne kadar olduğu, Facebook üzerinden aldatma olgusu ve bunların aile içi iletişime etkisi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The family is an extremely important social institution that is projection of society. Children that form the future society are born and grow in a family and are shaped by that family. In these days, there are many different impact of Facebook on people and social life but in this study, it is looked at the effect of Facebook in on communication within the family by bringing different perspective.In this research, it was focused that social environment leave its position to virtual plarforms with the widespread use of computer and internet. The widespread ose of social media, which is the product of the internet. At this point, Facebook a social networking site which has a large user group and its effect on communication within the family.It dıscussed in the reserach about how Facebook affect the socialisation of individuals, for what purpose Facebook users use the site, how much time is spent in Facebook, the adultery fact via Facebook, and the effect of these on communication within the family.