Amasya basınında Demokrat Parti (1950-1960)
Demokrat Party on Amasya press (1950?1960)
  1. Tez No: 333640
  2. Yazar: FEYZA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İLGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Tarih, Journalism, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adnan Menderes, Amasya, Amasya Basın Tarihi, Celal Bayar, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, İsmet İnönü, Milli Şef, II. Dünya Savaşı, Adnan Menderes, Amasya, Amasya Press History, Celal Bayar, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Ismet Inönü, National Chief, World War II
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Çok seslilik milletin istediği kişi ya da partiye oy verme hakkına sahip olması olarak nitelendirilebilir. Demokrasinin de temelini çok seslilik oluşturmaktadır. Bu doğrultuda devlet organları da, bunun gerçekleşmesi için çalışmalar yürütmeli ve halkın karşısına birçok siyasi partiyi sunmalıdır. 1938'den sonra; İsmet İnönü ?Milli Şef? sıfatı ile Türkiye'de tek parti döneminin yaşanmasında etkili bir unsur olmuştur. İsmet İnönü'nün de başkanlığını yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi, 1950 yılına kadar ülkeyi tek siyasi parti olarak yönetmiştir. 1939'dan sonra II. Dünya Savaşı'nın etkisi altında kalmış ve Türkiye de bu süreçten etkilenmiştir. İsmet İnönü, devleti savaştan uzak tutmaya çalışsa da başarılı olamamış, ?denk bütçe- sağlam bütçe? uygulamaları da istenen sonucu vermemiştir.Tek partili siyasi hayatın süregelen gidişatı karşısında; Adnan Menderes ve Celal Bayar'ın da içinde bulunduğu Demokrat Parti kurulmuştur. Bu oluşum karşısında, İsmet İnönü Demokrat Parti'nin kurulmasına destek vermiş ve sonraki süreçte de demokrasinin güzelliklerinden biri olan muhalefetliğini de yapmıştır. Bu çalışmada; 1950- 1960 yılları arasında Türkiye'de iktidarda bulunan Demokrat Parti'nin, Amasya basınındaki yansımaları, 1950- 1960 yılları arasında çıkan gazete ve dergiler üzerinden ele alınmak istenmiştir. Bu doğrultuda; çalışmamızın ilk bölümünde, ?Amasya Basın Tarihi? periyodik olarak incelenmek istenmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise, Milli Şef İsmet İnönü dönemi, Demokrat Parti'nin kuruluşu ve iktidar süreci incelenerek, Adnan Menderes'in şahsiyetine de değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multivocality is regarded as nation?s having the right to vote for any person or party they want. The basis of democracy is multivocality. Accordingly, governmet bodies must perform a work to make this occur and present many political parties before nation. After 1938, Ismet Inönü, acting in the capacity of National Chief, has been an effective factor in experiencing a single-party era in Turkey. Until the 1950 Cumhuriyet Halk Partisi, with its chairman Ismet Inönü, governed the country as the single party. After 1939, World has been under the effect of the Word War II and Turkey has been affected by this process. Although Inönü, tried to keep the state out of the war, he couldn?t be successful. Furthermore, ?balanced budget-sound budget? implementations did not produce the desired results.In the face of single-party political system, Demokrat Parti which includes Adnan Menderes and Celal Bayar, has been established. In the face of this constitution, Ismet İnönü has supported the establishment of Demokrat Parti and also engaged in opposition activities. In this study; the reflections of Demokrat Parti,in power between 1950-1960,in the press of Amasya have been handled over the newspapers and magazines which were published between 1950-1960. Accordingly, in the first chapter ?Amasya Press History? has been attempted to be analyzed periodically. In the next chapters, the period of single-party National Chief Ismet Inönü, the establishment and competence process of Demokrat Parti have been analyzed and also personality of Adnan Menderes has been mentioned.