Yaş sebze ve meyve sektörü mevzuatının dağıtım kanalları açısından incelenmesi (1953-2013); 5957 sayılı Kanundan beklentiletiler
Examining legislation of raw vegetable and fresh fruit sector in terms of distribution channels (1953-2013); Expectations of the law no 5957
  1. Tez No: 333641
  2. Yazar: HÜSEYİN KIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, ürün, üretici, tüketici, kurum, kuruluş, örgüt, mal, hizmet, fiyat, dağıtım, meyve, sebze, tarımsal üretim, tarımsal kalkınma, 80 sayılı Kanun, 552 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 5957 sayılı Kanun, Marketing, product, producer, consumer, corporation, institution, organization, goods, service, price, distribution, fruit, vegetable, agricultural production, agricultural development, the law no 80, decree law no 552, the law no 5957
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
azarlama, ürünlerin üreticilerden nihai tüketiciye doğru akışını sağlayan eylemler bütünüdür. Diğer bir deyişle Pazarlama, kişilerin veya örgütlerin amaçlarına uygun şekilde değişimi sağlamak üzere; ihtiyaçları tatmin eden mal ve hizmetlerin üretilmesi, fiyatlandırılması, satış çabası, dağıtımı ve tutundurulması sürecidir. Pazarlama dağıtım kanalları vasıtası ile yapılır. Pazarlamada dağıtım kanalları, bir mal veya hizmetin üreticisinden tüketiciye ulaşana kadar izlediği süreçtir. Diğer bir tanımla, değişim değeri olan ürünleri üretildiği yerden, tüketildiği yere kadar ulaştıran, bunun için çalışan, birbiriyle ilişki halinde olan kişi, kurum, kuruluşların oluşturduğu sistemdir. Bu çalışmamızda sebze ve meyve ticaretinde dağıtım kanalları incelenmeye çalışılacaktır. Ulusal ve uluslararası ekonomide önemli bir yere sahip bulunan meyve ve sebze yetiştiriciliği, tarımsal kalkınmamıza büyük katkıda bulunan bir faaliyet alanı olma özelliğini göstermektedir. Gerçekten meyve ve sebze üretimi bugün toplam tarımsal üretimin yaklaşık %8?ini, tüm tarımsal ihracatın % 33?ünü oluşturmaktadır. Türkiye ekolojik yapısı açısından çok çeşitli meyve ve sebze üretimine elverişlidir. Tropik ürünler hariç, tüm yaş sebze ve meyve çeşitleri ülkemizde yetiştirilebilmektedir. Yaş sebze ve meyvenin yurtiçi dağıtım sistemi ve dağıtım kanalları yasalarla belirlenmiş ve yaş sebze ve meyvenin bu yasal düzenlemeler çerçevesinde üreticiden tüketiciye ulaşması amaçlanmış, dahası bu dağıtım kanallarının dışına çıkılması da yasaklanmıştır. Bu düzenlemelere uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulanması hükme bağlanmıştır. Bu çalışmamızın konusu, gerek ekonomimiz, gerek ihracatımız, gerek sanayimiz gerek yaşamımız için vazgeçilmez unsurlardan olan yaş sebze ve meyvenin dağıtım kanallarının, bu kanalların yaşadığı hukuki aşamalarının incelenmesi ve mevcut durumun analiz edilmesidir. Çalışmamızda son elli yıl içinde uygulamaya konulan 1960tarihli ve 80 sayılı Kanun, 1995 tarihli ve 552 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2010 tarihli ve 5957 sayılı Kanun ele alınarak incelenmeye, aralarındaki ilişkiler irdelenmeye, getirdikleri düzenlemelerin içerikleri analiz edilerek kümülatif bir değerlendirmeye tabi tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Marketing is a set of actions that products flow from producers to final consumers. In other words, marketing is the process of production of goods and services that satisfies the needs of, pricing, sales effort, distribution and promotion to ensure change for the purposes of individuals and organizations. Marketing is done through distribution channels. Distribution channels in marketing are the basis process which is procedure to a goods or service from producer to consumer by getting. In other definition, distribution channels in marketing are a system set up by interrelated persons, corporations, institutions who transport exchange valuable products from produced place to consumption place and work for this. In this study we will examine the distribution channels of fruit and vegetable trade. The fruit and vegetable growing has an important place in the national and international economy shows to be an activity area in Turkey?s agricultural development. Indeed, production of fruit and vegetable has a share 8 % of agricultural production and 33 % of agricultural export at the present time. In terms of ecological structure of Turkey is arable for a wide variety production of fruit and vegetable. All kinds of raw vegetable and fresh fruit are cultivable in Turkey except tropical products. Domestic distribution system and channels of raw vegetable and fresh fruit have been determined by law and aimed for raw vegetable and fresh fruit to reach from producer to consumer within the framework of legal regulations. Moreover, it is forbidden to go out of these distribution channels. Penal sanctions have been adjudged for whom do not comply whit these regulations. The objective of this study is to examine distribution channels of raw vegetable and fresh fruit, which essential component in economy, export, industry, life of the people of Turkey, legal process of these distribution channels and to analyze current situation. We examine promulgated 1960 dated the law no 80, 1995 dated decree law no 552 and 2010 dated the law no 5957in last fifty years and relationship between them, and analyze their concepts.