Tasarım sürecinde, öğrencilerin yaratıcılığını etkileyen faktörler.
The factors that effect the students creativity in the design process
- Tez No: 333643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Yaratıcılık, Sanat Eğitimi, Tasarım Eğitimi, Grafik tasarım, Design, Creativity, Art Education, Design Education, Graphic Design
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada Türkiye'deki Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültelerindeki öğrencilerin yaratma sürecinde yaşadıkları sorunlar, öğretim görevlilerinin yöntemleri, yaratıcılığın gelişim sürecine nasıl müdahale ettikleri ve öğrencilerin yaşadığı problemlere yönelik çözüm önerilerinin ne olabileceği incelenmektedir. Araştırmada, kaynak tarama yöntemi ile nitel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bu kapsamda ilgili litaratür taranmış ve bu alanda eğitim alan öğrenciler ve eğitim veren öğretim görevlileriyle görüşme yapılmış ve yorumlanmıştır.Araştırmada yaratıcı yetenek düzeyi açısından, Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü, Marmara Üniversitesi Grafik Bölümü, Anadolu Üniversitesi Grafik, Endüstriyel Tasarım, Moda Tasarımı Bölümü, Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Dumlupınar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümleri öğrencileri arasında tasarım sürecinde yaratıcılıkla ilgili sorunlara ait görüşler elde edilmeye çalışılmış ve görüşler kapsamında varolan sorunlara dönük çözüm önerileri geliştirilmiştir.Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; yaratıcılığın tanımı ve yaratıcılığın evreleri, yaratıcılığın boyutları, yaratıcı ürün, yaratıcı çevre, yaratıcı süreç, yaratıcı kişi alt başlıklarıyla, yaratıcılık ile zeka, cinsiyet, yaş, eğitim ve teknoloji kavramlarının ilişkisi, yaratıcılığı etkileyen faktörler literatür bilgisi ışığında bireysel, algısal, duygusal, örgütsel, toplumsal ve eğitsel engeller olarak sınıflandırılmıştır. Sonrasında yaratıcı düşünme teknikleri ortaya konmuş ve beyin fırtınası, yaratıcı problem çözme, örnek olay inceleme, görüş geliştirme ve kavram haritaları alt başlıklarında incelenmiştir.İkinci bölümde araştırma sonunda elde edilen bulgular, nitel verianalizi kapsamında görüş ve verilerin içerik analizi ile analiz edilerek tablolar halinde sunulup açıklanmış ve bulgular genel olarak yorumlanıp, teori ve uygulamadaki önemi ile doğruluk değeri tartışılmış, elde edilen sonuçlara göre öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research the following are investigated: The problems that the students are facing during thier creative activities, the methods of the professors and how they intervene to the progress of creativity, and finally what can be proposed to solve the design students? creativity problems in the Faculties of Fine Arst and Design in Turkey. Within the research, resource scanning and qualitative methods are used. Related publications are scanned and interviews with professors and students are being held and these negotiations are being interpreted.Within the research, opinions of students from Mimar Sinan University Department of Graphic Design, Marmara University Department of Graphic Design, Anatolian University Graphic Design, Endustrail Design and Fashion Design Departments, Osmangazi University Department of Architecture and Dumlupınar University Graphic Design Departments are being gathered concerning creativity within the design process and according to these opinions solution proposals are build up.The reseach is twofold. In the first chapter, the definition and phases of creativity, the dimensions of creativity, creative output, crative habitat, creative process, creative personality are the main themes. The relationship between creativity and concepts like intelligence, gender, age, education and technology are being categorized as personal, perceptive, emotional, associative, societal and educational barriers. Creative thinking technics are put forward under themse like brain storming, creative problem solving, case study, opinion development and conceptual mapping.The second chapter focuses on the outcomes from the findings which are analized according to qualitative data analysis, opinions and data content analysis by developing charts. The outcomes are being interpreted generally avvording to their theoretical and practical importance and truth value and some proposals are made according to the results.