Trafik kaza analizleri için web tabanlı bir karar destek sistemi geliştirilmesi:Sakarya ili örneği
Developing a web based decision support system for analyzing traffic accidents: sample of Sakarya city
- Tez No: 333652
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemleri, Trafik Kazası, Veritabanı, Karar Destek Sistemi, Information Systems, Traffic Accident, Database, Decision Support Systems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tüm Dünya?da olduğu gibi ülkemizde de trafiğe çıkan taşıt sayısı her geçen gün artmaktadır. Gelişmiş ülkelerin aksine, ülkemizde karayollarına çıkan taşıt sayısının artışına paralel olarak trafik kazaları da çoğalmaktadır. Ayrıca ülkemizde yük ve yolcu taşımacılığının büyük bir çoğunluğunun karayolu aracılığıyla yapılması nedeniyle de trafik kazaları çeşitli kayıplarla sonuçlanmaktadır. Bu noktada kazaların gerçek sebeplerinin tespiti, can ve mal kayıplarının azaltılması için detaylı kaza analizinin önemi ortaya çıkmaktadır. Eğer entegre bir sistem karar vericilere sunulursa kaza analizleri detaylı yapılabilir ve kazaların gerçek nedenleri doğru tespit edilerek önleyici tedbirler ve uygulamalar daha etkin gerçekleştirilebilir. Bu hedefle yola çıkan bu çalışma, Sakarya ili Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü çalışanları ile yapılan görüşmeler ve oradan sağlanan verilerle Sakarya ilindeki kazaları analiz edecek ve karar vericilerce kullanılabilecek web tabanlı interaktif veritabanı oluşturulmasını hedeflemektedir. Çalışmanın ihtiyaçları belirleme aşamasında farklı düzeylerde çalışan kurum personeli ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen bilgiler doğrultusunda veritabanı mantıksal olarak dizayn edilerek birim ilişki diyagramı oluşturulmuştur. İmplementasyon aşamasında ise MySQL veritabanı yönetim sistemi kullanılmıştır. PHP yazılım dili ile hazırlanan web arayüzleri sayesinde, oluşturulan veritabanına veriler girilmiş ve raporlar alınarak kaza analizleri yapılabilecek seviyeye gelmiştir. Veritabanına Google Maps dijital haritası ile görsellik kazandırılmıştır.Web tabanlı interaktif trafik kazası veritabanı çalışması, trafik birimleri tarafından sürdürülen faaliyetler ve yapılacak değerlendirmelere esas teşkil eden kaza tespit tutanaklarındaki verilerin dijital ortamda görselleştirimini sağlayarak, karar vericilerin önleyici tedbir ve uygulamalar gerçekleştirmesine imkân sağlamaktadır. Böylelikle kaza verileri isteğe göre çok farklı kriterler kullanılarak analiz edilebilmekte ve görselleştirme ile daha kolay anlaşılabilmekte, dolayısıyla da kazaların gerçek sebeplerinin tespit edilmesi mümkün olarak kaza kayıplarının azaltılması için gerekli önlemlerin alınmasında etkili bir karar destek sistemi geliştirilmiş olmaktadır. Hazırlanan veritabanı ilerleyen aşamalarda veri madenciliği kullanımı için gerekli altyapıyı da oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In all over the world as well as in our country, the number of vehicles which is entering to the traffic is increasing day by day. Unlike developed countries, the number of traffic accidents increases correspondingly with the number of vehicles on roads in our country. Also, road transport is currently the major mode of freight and passenger transportation in Turkey. So that the analyzing of traffic accidents? is being so important each single day. At this point, the importance of traffic accidents? analysis is coming out for detecting the real causes of traffic accidents and reducing the loss of life and property. If an integrated system is provided to the decision makers, traffic accidents can be analyzed with all details and the decision makers can carry out preventive measures and practices thanks to detecting the real causes of accidents.This study is aiming to create web-based interactive database with input which is provided from Sakarya Traffic Auditing Bureau?s employees? interviews. At the level of determining the needs, database is designed logically and the entity relationship diagram is created according to information gathered from interviews with employees at different ranks. For the implementation, MySQL database management system is used. Interfaces are written with PHP and data are entered to the database to produce reports. For visualization side Google Maps is utilized.This web-based interactive traffic accident database enables the decision makers to visualize accident reports digitally and provides help to take preventive measures and practices. With to database, accident data can be analyzed in a wide variety of criteria according to the decision makers? desires and it can be better and understood with visualization. This results with an effective decision support systems which helps to expose the real reasons of accidents and helps to reduce to the loss of life and property. Moreover, this database helps to create infrastructure which is necessary for data mining related analysis in the future.