Türk edebiyatında Farsça gramer yazma geleği ve Kavâid-i Farisiyye
Kavaid-i farisiyye and the tradition of writing persia rammar in Turkish literature
- Tez No: 333653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Damatzade Muhammut Murat, Kavâid-i Farisiyye, Persian grammar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Damatzade Muhammet Murat Efendi?nin Kavâid-i Farisiyye adlı Farsça gramer kitabı ve eski dönemden günümüze yazılmış olan Farsça gramer çalışmaları araştırılmış ve bu çalışmalarda öne çıkmış olan isimler incelenmiştir.Çalışmamda öncelikle farsça gramer çalışmalarının önemi ve çalışmaların ülkemizdeki ve dünya genelindeki mahiyyeti; ülkemizde Farsça dili ve grameri üzerinde yapılan çalışmaların nedeni üzerinde durarak özellikle Osmanlıcada Farsça kelime ve gramerinin sık kullanılmasının altında yatan nedenler incelenmiştir.Farsça gramerinin tarihi seyri içerisinde; ilk Farsça gramer çalışmaları, son yüzyılda yazılmış olan Farsça gramer kitapları, 14. Yüzyılda yazılmış önemli eserler ve modern dilbilgisi çalışmaları olarak dört bölüm halinde incelenmiştir.Farsça gıramer çalışmalarının yanında bu çalışmamda Kavaid-i Farisiyye adlı eser tüm yönleriyle inceleniş; Kavaid-i Farisiyye?nin Arap alfabesinden Latin alfabesine transkılipi yapılarak kelime sonundaki kelime çekimleri incelenmiştir. Anahtar kelime: Damatzade Muhammut Murat, Kavâid-i Farisiyye, Farsça gramer.
Özet (Çeviri)
Kavaid-i Farisiyye and the Tradition of writing Persia rammar in Turkish When we learn language of a nation, welearnculture, livingstandards, andstandpoint of thatnation as well. Inthatrespect, thestudies on languagearesignificant in understanding an era, a stateor a nationbetter. In this study, Damatzade Muhammad Murat Efendi?s very old Persian grammar book named as Kavâid-i Farisiyye and all the Persian grammar books since then and the names came to the fore in these studies were investigated and analyzed. The importance of my work and study is as follow: the nature and structure of Persian grammar in our country and around the world and especially the Ottoman- Persian words and grammar points focusing on the causes underlying frequent use were examined.Along the history of Persian grammar; the first Persian grammar studies , written grammar books in the last century; very important studies written in the 14th century and modern grammar studies were categorized into four sections. Along with the Persian grammar studies, additionally, I examined Kavaid-i Farisiyye in all aspects, from all different of views. I also examined the suffixes at the end of the words in Kavaid-i Farisiyye which is transcripted from Arabic alphabet to Latin alphabet.