Muhasebe bilişim sistemlerinin küçük ve orta boy işletmeler üzerindeki etkisi: Sakarya ilinde bir uygulama
The effect of accounting information systems at small and medium enterprises (SMEs): a practice in Sakarya
  1. Tez No: 333656
  2. Yazar: MERVE KIYMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVRAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemleri, Muhasebe Bilişim Sistemleri, Muhasebe, KOBİ, Information Systems, Accounting Information Systems, Accounting, SMEs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde Küçük ve Orta Boy İşletmeler(KOBİ) ülke ekonomileri içerisinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Keza ülkemizde de şirketlerin yaklaşık % 98?i KOBİ?lerden oluşmaktadır. Bu oran göz önünde bulundurulduğunda KOBİ?lerin ekonomiye katkısının büyük olduğu aşikârdır. Bu yüzden KOBİ?lerin etkin bir şekilde yönetilmesi oldukça önemlidir. Yoğun rekabet şartları altında faaliyet gösteren işletmelerde, yöneticiler ancak muhasebeden ve diğer bilişim sistemlerinden sağlanan bilgiler sayesinde etkin bir yönetim gerçekleştirebilirler. Bu çalışmada ülkemizde sanayi sektörü sıralamasında dokuzuncu, gelişmişlik sırasında yirmi üçüncü sırada bulunan Sakarya ilindeki KOBİ?lerin Muhasebe Bilişim Sistemlerinden ne derece faydalandığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir anket çalışması hazırlanarak KOBİ yöneticilerinin Muhasebe Bilişim Sistemlerinden ne ölçüde faydalandığını, mevcut sistemlerin yönetici beklentilerini karşılayıp karşılamadığı ortaya konulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup, çalışmanın birinci bölümünde bilişim sistemleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde yönetim bilişim sistemlerinin bir alt dalı olan muhasebe bilişim sistemleri açıklanmış, muhasebe bilişim sistemi deyince gelinen son noktalardan birisi olan Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Muhasebe Bilişim Sistemlerinin Sakarya ilindeki KOBİ?lerde kullanılma oranını ve işletmelere getirdiği avantajları ve dezavantajları hazırlanan bir anket çalışması ile tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Sakarya?da faaliyet gösteren KOBİ?lerde muhasebe bilişim sistemlerinin henüz bilgisayarlar, internet ve paket programlardan öteye gitmediği tespit edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen orta boy işletmelerin yaklaşık % 30?unun muhasebe bilişim sistemleri aracılığıyla bölümler arası bilgi alışverişi sağladıkları ancak işletmenin üretim, yönetim, finans, pazarlama, insan kaynakları ve muhasebe birimleri arasında sağlanması gereken entegrasyon ve bilgi akışının halen etkin bir şekilde kullanılmadığı tespit edilmiştir. Araştırmaya dahil olan küçük boy işletmelerin ise muhasebe bilişim sistemlerini kullanmadıkları tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Nowadays Small and Medium Size Businesses (SMEs) have a great importance in the economies of countries. Likewise, in our country %98 of companies consist of SMEs. In the view of ratio contribution of SMEs to the economy is obvious. Therefore management of SMEs is quite important. In businesses that operate under conditions of intense competition, managers can perform an effective management thanks to the information which have been provided by accounting and other information systems.In this study, it is aimed to determine SMEs in Sakarya which city is the ninth place in industry sector and twenty third of development have whether benefitted from Accounting Information Systems or not. To this end by preparing a survey manager?s of SMEs what extent they have benefited from Accounting Information Systems, whether existing systems meet with the expectation of managers have been demonstrated Study consists of three parts. In the first part Information Systems have been described in detail. In the second part, Accounting Information System that is a sub-brunch of Management Information System has been explained and being a last point in the Accounting Information System, Enterprise Resource Planning (ERP), has been clarified. In the third part using ratio of Accounting Information Systems in the SMEs which operate in Sakarya has been examined. Also advantages and disadvantages of this system have been determined by a questionnaire. According the result of this study, it has been examined that according to SMEs that operate in Sakarya, Accounting Information Systems are only computers, internet and accounting software packages. Approximately % 30 of businesses which attend to our research have been used Accounting Information Systems but it has also determined that integration among departments of production, management, finance, human resources and accounting still have not been using effectively. Small enterprises that have been included to this study have not used Accounting Information Systems yet.