Türkiye de küçük ve orta boy işletmelerde muhasebe bilgi sistemi temelinde bulut bilişim kullanım ve uygulanabilirliğinin teknoloji kabul modeli yaklaşımıyla belirlenmesi
Determining the small and medium sized enterprises in Turkey in accounting information systems technology acceptance model of the basic cloud computing usage and applicability approach
  1. Tez No: 621070
  2. Yazar: MEHMET GÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Muhasebe Bilgi Sistemi, Bulut Muhasebe, Teknoloji Kabul Modeli, Cloud Computing, Accounting Information System, Cloud Accounting, Technology Acceptance Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ve giderek artan rekabet, işletmelerin kendi sektöründeki teknolojik gelişmeleri takip etme zorunluluğunu getirmiştir. Bilgi teknolojisi alanındaki sürekli olarak artan gelişmeler teknoloji kullanımını çok önemli bir hâle getirmekte ve işletmeleri bu gelişmelerden yararlanmaya zorlamaktadır. Bu kullanım ve erişim kolaylığı sağlayan teknolojilerin başında bulut bilişim teknolojisi gelmektedir. Bulut bilişim bilgi, yazılım ve donanımın çevrimiçi kullanımı fikrinin temelinde yükselen günümüzün ve geleceğin en önemli girişimidir. İşletmeler için günümüz rekabet ortamında muhasebe sistemlerini düşük maliyetle, ileri teknolojik imkânlarla, uzaktan sürekli gözlemleyebileceği, güvenilir bir yapıda oluşturmak ve yürütmek temel amaç hâline gelmiştir. Bunun sonucunda bulut bilişim teknolojisi kullanan muhasebe yazılımları artık bulut muhasebe olarak adlandırılmaktadır. Bulut muhasebe, bulut bilişim tabanlı muhasebe sistemlerini kullanan işletmelerin hizmet sağlayıcılardan hesaplama, depolama ve bağlantı kaynaklarını ihtiyaçları kadar satın alıp, kendilerinin yönetebileceği ortam üzerinde kullanabilecek hizmetlere sahip olabilmeleridir. Muhasebe işlemlerini güvenilir bir şekilde yürütmek ve geliştirilmiş teknolojiyle verilere hızlı ve kolay bir şekilde erişmek önemlidir. Bu beklentileri ve ihtiyaçları tam olarak karşılayabilmek için muhasebe sisteminde bulut teknolojisi devreye girmiştir. Kullanıcılar, bulut teknolojisini kullanarak bir bulut hizmet sağlayıcısı aracılığıyla çevrimiçi muhasebe uygulamalarına günümüzde mobil akıllı telefon ya da tabletler yardımıyla kolaylıkla erişebilir. Böylece, kişisel bilgisayarlara ekstra bir yazılım indirmeye gerek kalmadan, internet bağlantısı olan herhangi bir yerden muhasebe verilerine erişmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı, muhasebe departmanı çalışanlarının bilgiye erişim, bilgilerin kolay takibi, zaman ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sağlayan bulut teknolojisinin muhasebe uygulamaları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışmanın diğer bir amacı ise KOBİ muhasebe departmanı çalışanlarının kullanıma yönelik tutum ve kullanma niyetleri üzerinde etkili olan değişkenlerin teknoloji kabul modeli ve planlı davranış teorisi çerçevesinde oluşturulan bütünleşik modelle incelemektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, developing technology and increasing competition have necessitated the companies to follow the technological developments in their sector. The ever-increasing developments in the field of information technology make the use of technology very important and force enterprises to benefit from these developments. Cloud technology is one of the leading technologies that provide ease of use and access. Cloud computing is the most important initiative of the present and future, which is based on the idea of online use of information, software and hardware. In today's competitive environment for businesses, it has become the main objective to create and maintain accounting systems at a low cost, with advanced technological facilities, in a reliable structure that can be continuously monitored remotely. As a result, accounting software using cloud computing technology is now called cloud accounting. Cloud accounting is the ability of enterprises using cloud-based accounting systems to purchase services from their service providers as much as they need and have services that they can use on the environment they can manage. It is important to conduct accounting transactions reliably and to access data quickly and easily with improved technology. In order to fully meet these expectations and needs, cloud technology has been introduced in the accounting system. Using cloud technology, users can easily access online accounting applications today with the help of mobile smartphones or tablets through a cloud service provider. Thus, it is possible to access accounting data from anywhere with an internet connection without the need to download extra software to personal computers. The aim of this study is to analyze the effects of cloud technology on accounting applications which provide advantages of accounting department employees such as access to information, easy tracking of information, saving time and cost. Another aim of the study is to examine the variables that affect the attitudes and intention of the employees of the SME accounting department with the integrated model formed within the framework of technology acceptance model and planned behavior theory.