Liberalizmin Türkiye'deki temel hak ve özgürlüklere yaklaşımı:Liberal Düşünce Dergisi örneği
The approach of liberalism to the fundamental rights and freedoms in Turkey: instance of the journal of liberalist thought
  1. Tez No: 333657
  2. Yazar: SİNAN AVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÖKSAL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Türkiye?de Liberalizm, Liberal Düşünce Dergisi, Temel Hak ve Özgürlükler, Liberalism, Liberalism in Turkey, The Journal of Liberal Thought, Fundamental Rights and Freedoms
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Liberalizm, temel olarak bireysel özgürlüğü, insan haklarını, serbest piyasa ekonomisini, hukukun üstünlüğünü, sınırlı ve anayasal devleti ilke edinen bir ideolojidir. Liberalizm ve demokrasinin birlikteliğiyle ortaya çıkan liberal demokrasi ise bir yönetim şekli olarak bugün bütün dünyada hakimiyetini ilan etmiş görünmektedir. Bu açıdan devletler, öteden beri kendi yönetim esaslarını liberalizmin evrenselleşmiş ilke ve normlarıyla ikame etmeye başlamışlardır. Bu liberalleşme hareketlerinde ise esasen entelektüel faaliyetlerin etkili olduğu görülmektedir.Avrupa merkezli bir ideoloji olarak liberalizmin, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye?de de farklı dönemlerde farklı oranlarda görüldüğünü söylemek mümkündür. Bu açıdan Türkiye?nin liberalleşme süreci Osmanlının son dönemlerine kadar geriye götürülmektedir. O zamandan bu yana Türkiye?nin liberal düşünceyle olan ilişkisinin daha çok entelektüeller üzerinden kurulduğu söylenebilir. Liberal olarak nitelendirilebilecek bu düşünürler, içinde bulundukları dönemin sorunlarını liberalizmin ilke ve değerleriyle eleştirerek Türkiye?nin liberalleşme sürecine katkıda bulunmuşlardır.Doksanlı yıllara gelindiğinde ise bir entelektüel faaliyet olarak ortaya çıkan Liberal Düşünce Topluluğu bir anlamda Türkiye?de liberal düşüncenin savunuculuğunu üstlenmiştir. Liberal Düşünce Dergisi (LDD) ise topluluğun liberal düşünceyi Türkiye?ye taşımak amaçlı çıkardığı akademik bir dergidir. Bu dergi aracılığıyla hem liberalizm tanıtılmaya hem de Türkiye?nin siyasal sorunları liberal açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada da öncelikle (birinci bölümde) bir arka plan oluşturması bakımından liberalizm ve liberal demokrasi teorileri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise liberalizmin Türkiye?deki seyri tarihsel süreç eşliğinde entelektüel boyutlarıyla incelenmiştir. Son olarak ise LDD?de Türkiye merkezinde temel haklar ve özgürlüklere yönelik getirilen eleştiriler ve öneriler analiz edilmiştir.Çalışmanın amacı Liberal Düşünce Dergisi?nin Türkiye?deki temel hak ve özgürlüklere yönelik getirilen yaklaşımları analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Liberalism is an ideology which constitutively adopts individual freedom, civil rights, free market economy, rule of law, limited and constitution state as a principle. As for that Liberal democracy, developped out of the synergy of liberalism and democracy, looks as if It declared its domination all over the World. In this respect, the states try to replace their own regime rudiments to the universal principle and norm of liberalism all along the line. In case in this liberalisation acts, It is seen that the intellectual activities are mainly effective. It is possible to say that liberalism, as an Eurocentric ideology, has been seen in different rates in the different periods in Turkey much the same in the World. In this respect As for that in Turkey, this liberalisation period is taken back to the final stage of Ottomans. Since that time, It may be stated that Turkey?s connection with liberal thought is located on the land of mostly the intellectuals. These philosophers, who are able to be described liberalist, made contribution to the liberalisation period of Turkey by way of impeaching their own term?s issues in their own periods for the principle and worths of liberalism.If it comes to the nineties, association for liberal thinking, generated as an intellectual activity, has stood for liberalist thought in Turkey in one sense. As for The journal of liberalist thought is a journal that the community published it by the reason of getting the liberalist thought to Turkey. By way of this journal, It is tried both to present the liberalism and analyse the political issues of Turkey in terms of liberalism.In this study firstly (in the first chapter), Liberalism and the theories of the liberal democracy were examined in the sense of making a background. As for that in the second chapter, the course of the liberalism in Turkey is analyzed in company with the historical process in the intellectual sizes. Lastly, the criticisms and proposals made in the journal of liberal thinking about the Türkish political issues, were analyzed. The aim of the study is to analyse the approaches made in the journal of liberal thinking about the fundamental rights and freedoms in Turkey.