Yöneticilerin iş etiğini algılamalarına yönelik bir araştırma
A research study oriented perceptions of business ethics of administrators
- Tez No: 333659
- Danışmanlar: PROF. DR. RANA ÖZEN KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Teleoloji, Deontoloji, Erdem, Etik Karar Verme, Ethics, Teleology, Deontology, Virtue, Ethical Decision Makin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Etik, felsefenin bir disiplini olmasına rağmen, bugünün iş dünyasında önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. İş etiğiyle ilgili Türkiye?de yazılan kitaplar ve yapılan akademik araştırmalar incelendiğinde, iş etiğine olan ilginin artmaya başladığı söylenebilir. Fakat iş etiğiyle ilgili yapılan akademik araştırmaların yetersizliği ve uygulama alanının kısıtlı olması bu alanın yeterince gelişmemesine sebep olmaktadır. Literatürde yöneticilerin iş etiğine yönelik algılarını inceleyen araştırma sayısı, 1999-2013 yılları arasında sadece 6 tanedir. Bu araştırmayla literatüre katkı yapmak amaçlanmıştır.Bu araştırmada, Trevino ve Nelson?un etik karar verme sürecini gösteren model kullanılmıştır. Bu model ile yöneticilerin etik problemler karşısında yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada temel amaç, bir etik karar verme modelinin veya iş etiği/ahlakı teorisinin oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bu temel amacın yanında yöneticilerin ahlak yapılarını oluşturan faktörler incelenerek, örgüt kültürünün iş etiği oluşumdaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.Bu araştırma için nitel araştırma yöntemi doğrultusunda 10 soru hazırlanmıştır. Bu sorular, UTESAV?a üye olan 9 yönetici ile yüzyüze yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar şeklinde sorulmuştur. Bu araştırmanın sonucunda yöneticilerin, etik ikilemleri çözmede etik kuramlarını birlikte kullanarak, etik kuramların eksik yönlerini giderdikleri anlaşılmıştır. Bununla birlikte yöneticilerin ahlak yapılarını oluşturan faktörlerden birisinin de örgüt kültürü olduğu anlaşılmıştır. Böylelikle etiğin sonradan bireye aktarılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although it is a discipline of philosophy, ethics, began to have an important place in today's business world. When the written books made in Turkey about business ethics and academic research are examined, it can be said that the interest in business ethics began to rise. But the lack of academic research and business ethics applications fields be restricted causes that causes the eye brow enough. Number of the work ethics of administrators perceptions examining research in the literature, between 1999-2013 are only 6. This research is intended to make a contribution to the literature. In this study, used Trevino and Nelson?s the model of ethical decision-making process. With this model, approaches to ethical problems of managers, tried to determine. The main purpose of this study, a model of ethical decision making to contribute to the creation of the theory of business ethics. In addition to this basic objective by examining the factors that make up morality structure of managers, tried to determine formation of business ethics in the organization culture. 10 questions has been prepared for this research in accordance with the qualitative research method. These questions has been asked to 9 administrator ,who are member of UTESAV, in face to face interviews in the form of semi-structured . As a result of this research, it was understood, by using a combination of ethical theories in solving ethical dilemmas, overcame the missing aspects of ethical theories by administrators. At the same time, understood that the organizational culture is one of the factors that make up the structures of morality of managers. Thus, reached the conclusion that ethics can be delegated subsequently to the individual.