Sürdürülebilir turizm açısından Acarlar Longozunun yerel paydaşlar tarafından değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research on Acarlar Longozu in terms of sustainable tourism by evaluation of local stakeholders
  1. Tez No: 333669
  2. Yazar: SALİM İBİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Ekoturizm, Sürdürülebilir Turizm, Acarlar Longozu, Sakarya, Tourism, Ecotourism, Sustainable Tourism, Acarlar Flooded Forest, Sakarya
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Turizm sektöründe son yıllarda büyük gelişmelerle birlikte kitle turizminden uzaklaşarak farklı alternatif turizm türlerine yönelik taleplerde de artışlar ve farklılaşmalar da görülmektedir. Ülke boyutundan destinasyon boyutuna yönelik tercihlerin artması ile keşfedilmemiş doğal ortamlara olan ilgi de artmıştır. Bu tür doğal ortamlara yönelik artan ilgi beraberinde bu destinasyonların olumsuz etkilerle karşılaşma riskini artırmaktadır. Destinasyonlarda bir yandan yöre halkının refahının artırılması, yerel işletmelerin kazanç sağlaması amaçlanırken, diğer yandan var olan doğal kaynakların korunarak kullanımın sağlanması gerekir. Bu bölgelerde yapılan turizm faaliyetleri ekoturizm anlayışına uygun yapıldığı takdirde, bölgelerin sahip olduğu zenginliklerin, doğal çeşitliliğin, korunması ve yerel halkın sosyo-ekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlayacaktır. Oldukça zengin bir flora ve fauna çeşitliliğine sahip olan Acarlar Longozu, Dünyada ender rastlanan subasar ormanlarından biri olmakla birlikte, kendine özgü ekosistemi ile ulusal ve uluslararası bir önem taşımaktadır. Bu kapsamda bölgenin bu önemine, flora ve fauna çeşitliliğine, turizm olanaklarına ve tüm bu zenginliklerin korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik yerel paydaşların da görüşleri alınarak değerlendirmeler yapılmaktadır.Bu çalışma ile Acarlar Longozunun tüm bu zenginlikleri, bölgenin turizm arz olanakları, geliştirilebilecek turizm türleri incelenmekle birlikte, bölge ile ilgili paydaşların da görüş ve önerilerine yer verilmektedir. Konu ile ilgili 11 adet paydaş belirlenmiş ve bu paydaşlar ile yarı biçimlendirilmiş mülakat yapılarak bölgenin turizm arz olanakları ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik düşünceleri sorulmuş ve buradan yola çıkarak sonuçlar çıkarılmış ve önerilerde bulunulmuştur.Araştırmanın sonucunda bölgenin birçok turizm türünün yapılmasına ve gelişmesine imkan sağladığı, mevcut turistik ve sosyal tesislerin yetersiz olduğu, bölgede turizm alt ve üst yapılarının artırılmasının gerektiği, tanıtım faaliyetlerinin yetersiz olduğu, Acarlar Longozunun sahip olduğu doğal zenginliklerinin korunarak sürdürülebilirliğin sağlanması konusunda yerel paydaşların oldukça olumlu ve istekli yaklaşımlar sergiledikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
By the major developments in recent years in tourism sector, increasing demand and differentiation for different types of alternative tourism have been seen instead of mass tourism. With increasing preferences from country size to destination size, interest in unexploited natural environments has also increased. The growing interest for these type of natural environments has increased to confront the risks of negative effects on these destinations. At destinations, not only must be aim to be increased the welfare of the local people and making the local businesses to profit but also the usage of existing natural resources protection must be provided. If tourism activities in these areas were performed properly by the understanding of ecotourism, they would contribute the development of local people socio-economically and the protection of natural diversity and wealth of these areas. With considerably rich diversity of flora and fauna, Acarlar Flooded Forest is one of the rare flooded forests in the world and it has national and international importance by its unique ecosystem. In this scope, assesments have been carried out by taking the consultation of local stakeholders to ensure the sustainability and protection of the importance of the region, the diversity of its flora and fauna, tourism possibilities and all its wealth.By this study, tourism types are examined to develop the wealth of Acarlar Flooded Forest and the region?s tourism supply possibilities. In addition, the opinions and suggestions of relevant stakeholders in the region were given. On the issue, 11 stakeholders were chosen and semi formatted interviews were perfomed with them. Based on their opinions about the region?s tourism supply possibilities and ensurance its sustainability, results and recommendations were given. As a result of the study, highly positive and willing approaches of local stakeholders about the region?s allowance to making and development of many tourism types, the insufficiency of existing touristic and social facilities, the necessity of increasing tourism upper and lower structures in the region and insufficiency of promotional acitivities were concluded about the maintaining sustainability of Acarlar Flooded Forest by protecting its natural wealth.