İnsan kaynağı güçlendirme ile iş tatmini arasındaki ilişki: Sakarya otomotiv yan sanayiinde beyaz yaka çalışanlar üzerine bir araştırma
The relationship between human resource empowerment and job satisfaction: A study on white collar workers in automotive supply industry in the city Sakarya
- Tez No: 333672
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynağı Güçlendirme, İş Tatmini, Beyaz Yaka Çalışan, Sakarya, Empowering Human resource, Job Satisfaction, White Collar Worker, Sakarya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yaşanan hızlı gelişmeler örgütler arasındaki rekabeti gün geçtikçe daha fazla artırmaktadır. Yaşanan rekabette örgütlerin ayakta kalabilmeleri için insan kaynağını güçlendirme, zorunlu yönetim teknikleri arasına girmiştir. İnsan kaynağı güçlendirmenin iş tatminini arttıracağı, rekabette avantaj kazandıracağı ve örgütsel anlamda başarı kazandıracağı düşünülmektedir. Bu nedenle insan kaynağı güçlendirme uygulamalarının iş tatmini ile ilişkisi olup olmadığının tespiti önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, her geçen gün daha da önem kazanan insan kaynağı güçlendirme yönetim tekniği ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yapılan araştırma sonucunda aralarında nasıl bir ilişki olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, insan kaynağı güçlendirmenin tanıma, benzer kavramlarla ilişkisine, önemine, unsurlarına, sürecine ve bu süreçte rol oynayan faktörlerine, yararlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise iş tatmini; tanımına ve önemine, kuramlarına, faktörlerine ve sonuçlarına değinilmiştir. Son bölümde ise Sakarya otomotiv yan sanayinde beyaz yaka çalışanların insan kaynağı güçlendirme ile iş tatmini düzeylerinin ilişkisi incelenmiştir. Beyaz yaka çalışanlardan anket yöntemiyle 206 anket elde edilmiştir ve SPSS 17 programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda insan kaynağı güçlendirme ile iş tatmini arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Competition among organizations are getting increased based on fast developments and changes day by day. Organizations had accepted the `empowering Human resource? as one of the essential management technique in order to survive in those competitive conditions. İt is considered that empowering human resource causes an increase in job satisfaction, creates an advantage in competitive conditions also brings success in the meaning of organizations. Therefore it is getting more important to determine, if the human resource empowerment practices are related to job satisfaction or not. The aim of this study is presenting the relationship between human resource empowerment management strategies and job satisfaction. In consequence of the research, it is also aimed to determine the kind of the relation between two variables. In the first part of the research, It is addressed to definition of the human Resource empowerment, relations between similar concepts, importance, components, processes and advantages of empowerment. In the second part It is addressed to definition, importance, theories, factors and results of job satisfaction. In the last part of the research It is examined the relation between job satisfaction level and Human Resource empowerment level of white collar workers in automotive supply industry in the City Sakarya. In the study, data were obtained from using a questionnaire method and 206 white collar workers are participated the study. These data analyzed using the SPSS 17.0 program. According to the data gathered it was found that there is a positive relationship between human resource empowerment and job satisfaction