Dânişmendzâde Şevket Gavsî'nin Gülzâr-ı Şebâb'ının transkripsiyonu ve incelemesi
Dânişmendzâde Şevket Gavsî and one of his works: Gülzâr-i Şebâb
- Tez No: 333692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gavsî, Gülzâr-ı ebâb, iir, Gavsî, Gülzâr-i-ebâb, Poetry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Dânişmendzâde Şevket Gavsî, Mevlevî ve musikîşinas bir şairdir. 19. yüzyılın son çeyreğinde yaşamış olmasına rağmen klasik edebiyata gönül vermiş ve şiirlerinde klasik edebiyata dair unsurları ustaca kullanmıştır. Yedi eseri vardır. Bunlar; Gülzâr-ı Şebâb, Bahâr-ı Hevesim adlı iki şiir mecmuası, Kavâid-i Fârisiyye, Müntehâbât-ı Fârisiyye, Nesirlerim adlı üç risalesi, babasını konu ettiği Şâir Dâniş Bey adlı küçük bir eseri ve manzum ?Tarîh-i Enbiyâ?dır. Gavsî, şiirlerini Mevlevî kimliğinin tesiriyle, tasavvufî neşve çerçevesinde yazmakla beraber beşerî aşka yönelik de şiirler yazmıştır. Onun şiirlerinde hicran, zamandanve felekten şikayet gibi konular sıklıkla yer alır.Bu çalışmada onun hayatı ve edebî şahsiyeti hakkında bilgi verilmiş, Gülzâr-ı Şebâb adlı eseri önce şekil bakımından ardından da muhteva bakımından incelenmiş ve eserin transkripsiyonlu metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda Gülzâr-ı Şebâb'ın edebiyat tarihimizdeki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dânişmendzâde Şevket Gavsî is a musician and Mevlevian poet. Although in the last quarter of the 19th century lived in he devoted to classical literature and he skillfully used the elements of classical literature in his poems. the He has seven works: Gülzâr-ı Şebâb (poem collection), Bahâr-ı Hevesim (poetry collection), Kavâid-i Fârisiyye (about Persian grammar), Müntehâbât-ı Fârisiyye (selected Persian poems), Şâir Dâniş Bey (about his father?s life) and Târih-i Enbiyâ (the history of prophets in verse). His poems under influence of his Mevlevian identity are related to sufic topics and humanistic love. His poems usually contain topics such as separation, complaint from time and destiny.In this study, firstly, Dânişmendzâde Şevket Gavsî?s life and literary identity were introduced. After, Gülzâr-ı Şebâb, one of his works, in terms of form and context was analyzed. Then, the text of Gülzâr-ı Şebab was transcribed. Purpose of our study is determination of Gülzar-ı Şebâb in the Classical Turkish Literature.