Peyzaj öğeleri mekansal veritabanı tasarımı, Sultanahmet arkeolojik parkı dünya miras alanı örneği
Lanscape elements spatial database design, case of Sultanahmet archeological park world heritage site
- Tez No: 333756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARABURUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Peyzaj Mimarlığı, Sanat Tarihi, Geography, Landscape Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sultanahmet, Arkeolojik Park, Dünya Miras Alanı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Sultanahmet, Archeological Park, World Heritage Site, Geographic Information Systems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışması ile Türkiye?deki peyzaj öğeleri içeren, kentsel yaşamın sürdüğü alanlarda bulunan arkeolojik mirasın koruma, planlama, yönetim ve yaşama standartlarına uygunluğu ele alınarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın amacı; Sultanahmet Arkeolojik Parkı Dünya Miras Alanı Örneği mekansal analizlerinin gerçekleştirilmesi için bir veri tabanı tasarımı yapılmasıdır.Peyzaj mimarlığı çalışmalarında coğrafi bilgi sistemlerinin etkin bir biçimde kullanılması için öncelikle ulusal ve uluslararası uygulamalar incelenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri yöntemleri kullanılarak peyzaj mimarlığı mekansal analizlerinin hızlı ve doğru sonuç verdiği görülmüştür.Sultanahmet Arkeolojik Parkı Dünya Miras alanı ile ilgili peyzaj öğeleri olan doğal yapı, kültürel yapı, sosyo-ekonomik yapı verilerinin toplanması ve işlenmesi ile veritabanı tasarımı gerçekleştirilmiştir.Peyzaj mimarlarının yaptığı; stratejik peyzaj planlama, koruma amaçlı peyzaj planlama, kentsel ve kırsal peyzaj planlama, turizm ve/veya rekreasyon alanları peyzaj planlama gibi çalışmalarda Coğrafi Bilgi Sistemleri aktif bir şekilde kullanılarak kısa sürede daha doğru sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, peyzaj mimarlığı planlama, tasarım, yönetim çalışmalarında Coğrafi Bilgi Sistemleri etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims at evaluating archeological heritages, which are in the urban areas that include landscape elements, with the consideration of their conformity to standards of preservation, planning, management and living. In this framework, the purpose of the study is to design a database to conduct spatial analysis of Sultanahmet Archeological Park World Heritage Site Case. In order to employ geographic information systems more effectively in landscape architectural works, first domestic and international applications were analyzed. It has been observed that landscape architecture spatial analysis give rapid and accurate results while Geographic Information Systems are employed. By collecting and processing the data of natural structure, cultural structure and socio-economic structure related to Sultanahmet Archeological Park World Heritage Site, database design has been effectuated. In works of Landscape architectures such as strategic landscape planning, landscape planning for preservation, urban and rural landscape planning, tourism and/or recreational area landscape planning, results can be obtained in relatively shorter period of time and more accurately when Geographic Information Systems are used. As a result, in planning, design and management works of landscape architecture, Geographic Information Systems are used effectively.