Andre Gunder Frank'ta dünya sistemi
Andre Gunder Frank's world system
  1. Tez No: 333790
  2. Yazar: DOĞAN SUBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ CANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Andre Gunder Frank, Azgelişmişlik, Bağımlılık Teorisi, Dünya Sistemi Yaklaşımı, Andre Gunder Frank, Underdevelopment, Dependence Theory, World System Approach
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, 'azgelişmişlik' ve `bağımlılık' kuramları, bunun yanında `dünya sistemi yaklaşımı' Andre Gunder Frank'ın düşünceleri ve açıklamalarına bağlı olarak incelenmektedir. Azgelişmişlik, dünya kapitalist sisteminin oluşma ve büyüme merhalelerini tamamlayamayan ya da bu dönüşümleri sağlayamayan ülke ve topluluklara atfedilmiş geri kalmışlık hali olarak nitelendirilmektedir. `Bağımlılık teorisi' ise bu azgelişmişlik durumunun ortaya çıkışı ve çözüm önerileri noktasındaki araştırmaların bütünü olarak ifade edilmektedir. Frank bağımlılık teorisi içerisindeki yazılarında; azgelişmişliği kapitalist sistemin devam ettirilmesine bağlı bir sonuç olarak yorumlamaktadır. Bu noktada ilgisini kapitalist sistemin kendisine çeviren düşünür, azgelişmişlik tartışmalarını da bu bakış açısı ile incelemektedir. Kapitalist sisteme ilişkin çalışmalarında, ekonomik veya siyasi sistemlerin birbirlerinden farklı olmadıklarını sadece birinin diğerinin devamı olarak ortaya çıktığı sonucuna varmaktadır. Sosyal bilimler disiplinlerinin tamamını kapsayan geniş bir çalışmanın neticesinde, dünya üzerinde tek bir dünya ekonomisi sisteminin olageldiğini belirten dünya sistemi yaklaşımını ortaya koymuştur.Çalışmanın ilk bölümünde Andre Gunder Frank'ın hayatı, eserleri ve düşüncelerinin oluşumunda ona etki eden önemli isimler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, azgelişmişlik ve bağımlılık tartışmaları içerisinde Frank?ın konu ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Frank?ın kapitalist sisteme/ekonomiye ilişkin analizleri sonucunda ortaya koyduğu dünya sistemi yaklaşımına dair bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın tamamı Frank?ın eserleri merkeze alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, underdevelopment and `dependence? theories and beside these, `world system approach? are analysed depending on the opinions and statements of Andre Gunder Frank. Underdevelopment is characterized as state of undeveloped which is attributed to countries and communities which could not carry out the phases of occurance and growth of the world capitalist system or provide these conversions. `Dependence theory? is stated as the whole of the researches with regard to rising of underdevelopment state and solution suggestions. Frank interprets underdevelopment as a result depending on the capitalist system which is continued. The Philosopher who diverts his concern to the capitalist system in this respect analyses the disputes of underdevelopment with that point of view. In his studies with regard to the capitalist system. He concludes that economic or politic systems are not different from each other; but one rises as the other?s continuation. In consequence of the extensive study which includes the whole of social science disciplines. He proved the world system approach stating a prevalent unique world economy system. In the first part of the study, life of Andre Gunder Frank, his works and leading people who had an effect on rising of his opinions have been dwelled on. In the second part of the study, Frank?s opinions with regard to the subject have been included within underdevelopment and dependence disputes. In the third part of the study, It includes information related to the world system approach that Frank proved in consequence of the analyses related to capitalist system/economy. The whole of the study has been analysed in deference to Frank?s works.