Ambalaj atıklarında tersine lojistik uygulaması ve öneriler
The application of reverse logistics in waste packaging and recommendations
  1. Tez No: 333789
  2. Yazar: DENİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIL TAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Tersine Lojistik, Atık, Sustainability, Reverse Logistics, Recycling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Asırlardır insanoğlu ihtiyaç duyduğu pek çok kaynağı elde etmiş, kullanmış ve tüketmiştir. Tüm nesillerde döngü bu şekilde yaşanmıştır. Ancak bu döngü, doğal kaynakların tükenmesine çevrenin zarar görmesine neden olmuştur ve doğal kaynaklar üstünde baskıyı daha da arttırmıştır. Günümüzde ise insanoğlu bu durumun farkına vararak sürdürülebilir gelişim konusunda önemli bir adım atmıştır.Kullanılan bütün ürünlerin doğal kaynaklardan temin edilmesi ve özellikle kullanılan doğal kaynakların tükenebileceğinin farkına varılmasıyla hem ulusal hem uluslararası mevzuatlarla bu konudaki hassasiyet yasal yaptırımları oluşturmuştur. Bunun sonucunda gerek işletmeler gerekse insanlar olarak sürdürülebilir kalkınma ifadesi önem kazanmıştır. Sürdürülebilirlik, daha az doğal kaynak, hammadde ve enerji kullanımı ile daha çok üretim yapmaktır. Günümüzde işletme disiplinlerinden olan Tersine Lojistik Yönetimi sürdürülebilirliği temel ilkelerine dâhil etmiştir. Geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıklarının tüketim noktasından toplanmasıyla başlayarak; ambalaj atıklarının yeniden kullanımı, yeniden üretimi ve geri dönüşüm faaliyetlerini kapsayan Tersine Lojistik Yönetimi bütünsel yapı içerisinde dikkate almıştır. İşletmeler için sürdürülebilir kalkınma çevre değerlerinin ve doğal kaynaklarını israf etmeden rasyonel yöntemlerle gelecek nesillere aktarılması ile ekonomik gelişmenin sağlanmasıdır.Bu çalışmadaki amaç; Eskişehir?deki bazı mahalle sakinlerinin, ambalaj atıklarının geri dönüşüm sürecindeki bilincinin, durum analizi ile ölçülmesi ve farkındalığın arttırılması için öneri sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
For centuries, human beings have acquired, used and consumed quite a lot of resources they need. In all generations, this cycle has worked in this way. However, this cycle has caused environmental damage and the depletion of natural resources, thus this has increased even more pressure on natural resources. Today, human beings have become aware of this and have taken an important step towards sustainable development. With the rising awareness of the fact that all the products used are derived from natural sources, and that the natural resources may be depleted in the near future, both national and international legislations have taken action on this issue. As a result, human beings and businesses have given great attention to sustainable development. With fewer natural resources, raw materials and energy, sustainability produces more. Today, the Reverse Logistics Management, which is one of the basic principles of business disciplines, has made sustainability one of its principles. The Reverse Logistics Management, which includes the collection of packaging waste that can be recycled from the consumer point, the re-use of packaging waste, and the recycling activities, has considered in a holistic structure. For businesses, sustainable development can only be achieved by not wasting natural resources, promoting sustainable development, protecting environmental values and economic development of rational methods for the next generations.The aim of this study is provide some of the residents of the neighbourhood in Eskisehir with awareness of packaging waste recycling process, and to present a proposal for increasing awareness of the measurement and analysis of the situation.