Türkiye'de ekonomi-politika ilişkisi bağlamında 28 Şubat askeri müdahalesi
28th february military coup within the context of economy and politics in Turkey.
  1. Tez No: 333796
  2. Yazar: MELTEM ATICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYHUN HAYDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Askeri Müdahale, 28 Şubat, Army, Military Coup, 28 February
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ülkemizde 1950'den sonra çok partili hayata geçilmiştir ve çok partili hayata geçildiğinden beri demokrasi düzenli aralıklarla kesintiye uğratılmış, birçok askeri müdahaleye maruz bırakılmıştır. Bu müdahalelerle sistem restore edilmiş sonrasında yönetim yeniden sivil kanada devredilmiştir. 28 Şubat 1997 Askeri müdahalesinin üzerinden 16 yıl geçmiş olmasına rağmen günümüzde hala güncelliğini korumakta, dönemin aktörleri sorgulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı 28 Şubat Askeri Müdahalesinin nedenini ve nasılını, amaçlarını, müdahalenin sivil kanadını ve arka planda yer alan ekonomik faktörleri, ortaya çıkmamış veya az bilinen unsurları incelemektir.
Özet (Çeviri)
Multiple party system was carried out after 1950 in Turkey and since it was carry out, democracy has been interrupted regularly. It has been exposed to many military coup. With these interventions, system was restored then management was transferred to civilian again. Although it has been sixteen years since military coup on 28 February 1997, it stil keeps up to date and investigates the actors of the era.The aim of the study is to investigate the reason of 28th February coupand how it happened, its aims, economical factors which took place civilian intervention and background, factors that didn?t occurred or that was known less.