Endüstriyel kazaların sonuçlarının analitik hiyerarşi süreci ile incelenmesi
Analysis of the results of industrial accidents with analytic hierarchy process
  1. Tez No: 333825
  2. Yazar: GÖZDE KUBAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MÜGE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Kazalar, İşletme, Public Administration, Accidents, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Kazalar, Tehlikeli Madde, Analitik Hiyerarşi Süreci, Industrial Accidents, Hazardous Materials, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Endüstriyel kazalar sonucu ortaya çıkan büyük felaketler dünya çapında oldukça önemli bir sorundur. Bu sorunun önlenebilmesi veya sonuçlarının en düşük düzeye getirilebilmesi için çeşitli yönetmelikler yürürlüğe girmiştir. Bu önemli konunun günümüzde endüstriyel kuruluşlarda yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. Çalışmada da endüstriyel kuruluşlar incelenerek tehlikeli maddelerin sonuçları araştırılmıştır. Dünya çapında gerçekleşmiş felaketlere örnekler verilerek konu daha anlaşılır bir hale dönüştürülmüştür. Gerçekleşen her felaketin ardından yönetmeliklerin içeriği düzenlendiği ve güncelleştirildiği görülmüştür. Türkiye?de petrol alanında çalışanlarla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada uzman görüşleri toplanarak Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemi ile en tehlikeli madde türü ve özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda patlayıcı madde olarak tanımlanan bileşenlerin en tehlikeli madde olduğu tahmin edilmektedir. Tehlikeli maddelerin kullanımında alınacak tedbirlerin ve bu maddelerin yanlış kullanımından dolayı kaynaklanacak sonuçların maddelerin türüne göre değişkenlik gösterdiği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The catastrophic disasters which happen as a result of industrial accidents are significant issues all around the world. In order to prevent this issue or minimize the damages, several regulations have been published. Several studies are being conducted to rise awareness of this issue in industrial organizations. Within the frame of these studies, in this study the results of hazardous materails are studied through analyzing the industrial organizations. The topic has been clarified through giving examples of global disasters. It is founded that after these disasters, the content of the regulations are updated. This study is carried out with the sample group who work in oil&gas field in Turkey. Through this study, it is aimed to specify the most hazardous material by collecting the experts' opinions within the frame of Analytic Hierarchy Process Method. As a result of this data gathered from participants, it is found that the components which are known to be explosive materails are consideren as the most hazardous materials. In addition, it is concluded that providing necesarry practice and implication training for the usage of all kinds of hazardous materials. Finally, it is thought that, the results of the misusage of the hazardous materials change according to the types of the materials.