Türkiye siyasetine paradigmatik yaklaşımlar: İktidar-sivil toplum ilişkisinde MÜSİAD ve MAZLUMDER örnekleri
Paradigmatic approaches in turkish policy: The cases of MAZLUMDER and MUSİAD in power-civil society relations
  1. Tez No: 333832
  2. Yazar: ÖZGÜL KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN NACİ GÜLALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Refah Partisi (RP), Müstakil Sanayici ve ??adamları Derneği (MÜS?AD), nsan Hakları ve Mazlumlar ?çin Dayanı?ma Derneği (MAZLUMDER, Justice and Development Party, Welfare Party, The Independent Industrialists? and Businessmen?s Association (MUSIAD), The Organization of Human Rights and Solidarity for Oppressed People (MAZLUMDER)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
1990 yılında kurulan MÜSİAD ve 1991 yılında kurulan MAZLUMDER farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olmalarına rağmen İslami kimliğe sahip oldukları için ortak bir paydada buluşmuşlardır. İki dernek de kuruluş anlarındaki mevcut iktidara muhalif olmuş, kendilerini mazlum/dışlanmış olarak görmüş ve kuruluş gerekçelerini İslami referanslarla oluşturmuşlardır. MÜSİAD ekonomik alana yönelik faaliyetlerinde İslami referanslar sunarken, MAZLUMDER ise sosyal ve siyasal alana yönelik söylemlerinde İslami referanslara başvurmuştur. 28 Şubat sürecinde İslami kimliklerini temkinli bir şekilde yansıtan MÜSİAD ve MAZLUMDER, AKP iktidarına kadar olan dönemde belirli siyasal süreçlerde benzer refleksler geliştirmiş; ancak AKP hükümeti ile birlikte bu durum son bulmuştur. AKP hükümeti döneminde MÜSİAD iktidara yönelik muhalif kimliğini kaybederken, MAZLUMDER bu kimliğini korumuştur. Bu dönemde MÜSİAD, MAZLUMDER?in aksine, merkeze yakın bir konuma geçmiş ve dışlanmış/mağdur kimliğini terk etmiştir. Ayrıca bu tespit sadece AKP iktidarında değil Refah Partisi iktidarında da gözlemlenmiştir. Aynı siyasal konjonktürde iki derneğin sergilediği bu farklılık ise bize AKP iktidarıyla - bunun yanı sıra aynı siyasal çizgiden geldiği Refah Partisi iktidarıyla- sivil toplum arasındaki dinamik ilişkiyi analiz etme imkânı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Those who perceived themselves as oppressed and outsider in the established order in Turkey founded the Independent Industrialists? and Businessmen?s Association (MUSIAD) in 1990 and the Organization of Human Rights and Solidarity for Oppressed People MAZLUMDER in 1991 with Islamic references. While MUSIAD implements economic activities with reference to Islamic principles, MAZLUMDER uses an Islamic discourse in its approach to social and political issues. Apparently, both associations are non-governmental organizations working in different fields yet they have found a common ground with their Islamic identities. Despite the fact that the both associations were opposed to the political power, they were cautious to demonstrate their Islamic identity during February 28 process. Yet MUSIAD and MAZLUMDER adopted different approaches to the political power in Justice and Development Party era. Whereas MAZLUMDER maintained its opponent stance towards the political power, Justice and Development Party (JDP), MUSIAD left its opponent approach to the political power. In contrast to MAZLUMDER, MUSIAD pursued to involve in the system by leaving its oppressed and outsider identity and consequently attempted to have closer ties with the JDP. It should also be noted that MUSIAD had tried to get closer relations with Welfare Party. The difference between MUSIAD?s and MAZLUMDER?s stance towards the political power in the same conjuncture provides us opportunity to analyze the dynamic relations between the JDP administration, and Welfare Party (WP) with which the JDP comes from the same politicial origin, and civil society properly.