Budizm'de ve Tibet Budizmi'nde inanç esasları
Principles and practice in buddhism and Tibetan buddhism
  1. Tez No: 333904
  2. Yazar: ALİYA ŞARAFULLİNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Budizm, Tibet Budizm?i (Lamaizm), Buda, Dalay Lama, inanç esaslar, ölü gömme adetleri, Buddhism, Tibetan Buddhism (Lamaism), Buda, Dalai Lama, principles of faith, burial customs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Budizm?in bir din olarak ortaya çıkışı ve Budizm?in kurucusu olan Buda?nın kısaca hayatı ele alınmıştır. Buda?nın vefatından sonra onun görüşleri ve düşünceleri tüm dünyaya yayılmıştır. Bu yüzden bugünkü dünyanın her köşesinde Budizm?e mensup insanları görebilmekteyiz. Aynı zamanda çalışmamızda kısaca Budizm?in kollarını ele almaktayız. Çalışmamızda daha ağır nitelikte Tibet Budizm?i incelenmektedir. Tibet?in dini ve siyasi hayatında önemli rol oynayan Dalay Lamalar hakkında da bilgi bulunmaktadır. Ayrıca çalışmamızda Tibet Budizm?inin inanç esaslarında önemli yer alan ölü gömme adetleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
First of all, in this study, we examined the occurrence of Buddhism as a religion and In this work our topic is how Buddhism became a religion and shortly about Buda?s life. After Buda?s life his views and thought were spreaded all over the world. That?s why nowadays we can see Buddhism followers at all corners of the world. Also in our work shortly we mentioned about roots of Buddhism. Mostly in our work we focus on Tibetan Buddhism. Also there is information about the role of Dalai Lamas in religious and political life of Tibet. Moreover buried customs which played a big role in principles of faith were researched in our work.