Judith Butler ve post-modern feminizm
Judith Butler and post-modern feminism
  1. Tez No: 333909
  2. Yazar: DERYA AYBAKAN SALİYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEVİZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: feminizm, post- modern feminizm, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, evrensel kadın kategorisi, farklılıklar, demokrasi temsil, feminism, Post-modern feminism, sex gender, Universal category of woman, differences, democracy representation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
?Judith Butler ve Post-Modern Feminizm? isimli yüksek lisans tezinin amacı Judith Butler?ın post-modern feminizme yaptığı katkıları ele almaktır. Çağdaş feminizm tartışmaları içerisinde adı oldukça sık geçen Butler, özne, iktidar ve kimlik arasındaki ilişkiyi inceler ve feminizmin temsil iddiasında bulunduğu ?kadınlar? kategorisine çeşitli yönlerden eleştiriler yöneltir. Ona göre bir kadın kategorisinin neye göre belirlendiği sorgulanması gereken bir problem olarak durmaktadır. Öte yandan o, evrensel bir kadın kategorisinin farklı kadınlık deneyimlerini görmezden geldiğini ve kadınlar arasındaki tarihsel, kültürel, toplumsal ve diğer farklılıkları indirgemeci bir tarzda ele aldığını düşünür. Bu yüzden o, feminizmde radikal bir demokratik dönüşümü başlatmak ister. Feminizmde sömürgeleştirici olmayan bir temsil tarzını gerekli görür. Bunu cinsel kimliklerinden dolayı şiddete maruz kalanların haklarını korumak için gerekli gördüğü gibi feminizmin dışlayıcı bir tavırdan uzak durması için de gerekli görür. Butler?ın feminizm ile ilgili görüşlerini ve post-modern feminizme yaptığı katkıları doğru bir biçimde ortaya koyabilmek için tezin birinci bölümünü post-modern feminizmin ne olduğuna ayırdık ve burada post-modern feminizmin genel özelliklerini sunmaya çalıştık. Tezin ikinci bölümünü ise Judith Butler?ın feminizm görüşüne ayırdık. Bu kısımda cinsiyet/toplumsal cinsiyet meselesi, Butler?ın görüşleri bağlamında ele alındı. Böylece onun feminizm ile yürüttüğü yapıcı eleştirel ilişkinin temel dayanakları ortaya konmaya çalışıldı. Sonuç kısmında ise Butler?ın toplumsal cinsiyete yönelik görüşlerinin feminizm açısından öneminden hareketle onun feminizme yaptığı katkılar izah edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis under the title ?Judith Butler and Post-Modern Feminism? is to deal about Judith Butler?s contributions to post- modern feminism. Butler-her name well known commonly in the study of contemporary feminisim- analyzes the relationship between subject, power and identity; and she criticizes the `category of women? from various aspects, which feminists claim that they represent it. According to Butler, the fact that how category of women is decided should be interrogated. On the other hand, she thinks that universal category of women ignores different women experiences and reduces historical, cultural and societal differences between women. But Butler wants to start radical democratical revolution in feminism. She finds a style of representation which does not colonise to be necessary . She finds it necessary to protect rights of people who are exposed to violence because of their sexual identity and to preserve feminism from exclusionist attitude. The first part of the thesis ellaborates what post- modern feminism is all about and its main caracteristics in order to put Butler?s ideas of feminism and contributions to post- modern feminism. The second part of the thesis emphasizes on Butler?s feminism view. In this part issue of sex/gender is discussed in terms of Butler?s attitude. Thus the basic foundations of Butler?s positive critical relationship with feminism have been explained. In result and conlusion part the importance and position of Butler?s thoughts about gender in relation to feminism was remarked and explained.