Adana ili Seyhan baraj gölünde yetiştiriciliği ve avcılığı yapılan iç su balıklarındaki parazitlerin tespiti
Detection parasites of fresh water fishes which cultured and hunting in Seyhan dam lake in Adana
- Tez No: 334005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Su Ürünleri, Parasitology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Adana, Seyhan Baraj Gölü, Gökku?ağı Alabalığı, Sazan, Sudak (Tatlı Su Levreği), Kadife Balığı, Siraz Balığı, Ektoparazit, Endoparazit, Adana Seyhan Dam Lake, Ecroparasit, Endoparasit, Rainbow Trout, Carp Freshwater Bass (Perch), Shiraz, Velvet fish
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Adana İli Seyhan Baraj Gölü?nden bir yıl boyunca her ay kafeslerde yetiştiriciliği yapılan Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss), avcılığı yapılan Sazan (Cyprinus carpio), Tatlı su levreği (Sudak) (Sander lucioperca), Siraz (Capoeta sp), ve Kadife Balığı (Tinca tinca) türlerinden örnekler alınarak, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsünün Parazitoloji Laboratuarında parazitolojik teşhis yöntemleri ile ekto ve endo parazit incelemesi yapılmıştır. İncelemesi yapılan 319 adet balığın 68 tanesinin en az bir parazit ile enfekte olduğu (% 21.32) tespit edilmiştir. Balık türlerine göre enfestasyon oranları ise; gökkuşağı alabalıklarında % 3.33, sazan balıklarında % 46.58, tatlı su levreklerinde % 10, siraz balıklarında % 30.3, kadife balıklarında ise % 8.33 olarak hesaplanmıştır. Tespiti edilen parazitlerden Trichodina domerguei?nin; % 3.76, Eimeria sp.?nin; % 0.94, Dactylogyrus minutus?un; % 9.09, D.sphyrna?nın; % 8.15, Asymphylodora tincae?nin; % 2.52, Ligula intestinalis?in; % 0,94 ve Lernaea cyprinicae?nin; % 0.31 yaygın olduğu belirlenmiştir. Mevsimsel değerlendirmede en yüksek enfestasyon oranı % 30.11 ile ilkbaharda görülmüştür. Parazitlerin en çok tespit edildiği ay %32.26 oran ile Mart ayı olmuş, bunu % 29.03?lük oranla Ocak, Nisan ve Mayıs ayları izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, examples of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farming at cage, carp (Cyprinus carpio), freshwater bass (perch) (Sander lucioperca), shiraz (Capoeta sp), and velvet Fish (Tinca tinca) fishing at Adana Seyhan Dam Lake were took every month for a year, were brought to Adana Veterinary Control Institute?s Parasitology laboratory and was carried out using the methods the parasitological diagnostic screening of ecto and endo parasites. 68 fishes (21.32%) of 319 fishes which analyzed were infected with at least one parasite were detected. Infestation rates by fish species; as of rainbow trout 3.33%, 46.58% carp fish, fresh water bass 10%, shiraz fish 30.3%, velvet fish 8.33% was calculated. Parasites which seem at that study together with the rates of detection as follows: Trichodina domerguei; % 3.76, Eimeria sp.; % 0.94, Dactylogyrus minutus; % 9.09, D.sphyrna; % 8.15, Asymphylodora tincae; % 2.52, Ligula intestinalis; % 0.94 and Lernaea cyprinicae; % 0.31. The highest infestation rate was in the spring with 30.11% at the seasonal assessment. The most parasites which were detected was the month of March with a rate of 32.26% per month, Months of January, April and May were followed it with the rate of 29.03%.