Spor yönetiminde örgüt kültürü
Organizational culture in sports management
  1. Tez No: 334006
  2. Yazar: SEMA KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci yönelimi, örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, spor yönetimi, yönetim anlayışı, student orientation, organizational culture, organizational cummitment, sports management, management mentality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının, çalışma alanlarında örgüt kültürünü algılama düzeylerine bağlı olarak spor yönetimi alanında örgüt kültürü oluşturulmasının ne ölçüde gerçekleştiğinin ortaya konulmasıdır. Çalışmanın kapsamını toplumsal yaşantıda önemli bir yere sahip olan örgüt kültürü ve spor yönetimi kavramı oluşturmaktadır. Literatür taraması yöntemi ile hazırlanan bu çalışmada ilk olarak örgüt kültürü kavramı, tarihsel gelişimi ve fonksiyonları incelenmiş, daha sonra örgüt kültürünün unsurları ve özellikleri, örgüt kültürünü açıklamada kullanılan modeller, örgüt kültürünün diğer kavramlarla ilişkisi ve spor yönetiminde örgüt kültürüne değinilmiş, son olarak da spor örgütleri açısından örgüt kültürü ile ilgili bilgi verilerek, uygulamalı olarak yapılan araştırmalar ve sonuçları verilmiştir. Bu amaçla Türkiye?deki çeşitli üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında görev yapan 255 öğretim elemanına Kantek ve Baykal (2008), tarafından geliştirilen ölçekli bir anket uygulanmıştır. Burada betimsel istatistik, % ifadeler, t testi ve varyans analizleri yapıldı. Veriler (SPSS 15 for Windows) paket program kullanılarak analiz edildi. Sonuç olarak; güvenilirlik testi sonucunda her bir bölüme ait soruların oldukça iyi hazırlanmış olduğu ve homojen bir yapı oluşturduğu sonucuna ulaşıldı. Hipotez kısmında; yönetim anlayışının cinsiyete ve ünvana göre değişmediği, akademisyenlerin meslek yıllarına ve akademisyenlerin idari görevlerine göre değiştiği belirlendi. Örgütsel bağlılığın cinsiyete ve ünvana göre değişmediği, akademisyenlerin meslek yıllarına göre ve akademisyenlerin idari görevlerine göre değiştiği belirlendi. Öğrenci yöneliminin ise cinsiyete göre, akademisyenlerin meslek yıllarına göre ve akademisyenlerin idari görevlerine göre değiştiği, ünvana göre değişmediği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the extent to which the organizational culture building in the sports management has reached, depending on the perception levels of instructors working in the Schools of Physical Education and Sports with regard to organizational culture in their respective fields. The concepts of organizational culture and sports management, which occupy an important position in social life, define the scope of this study. The study, prepared by literature review, first examines the concept, historical development and functions of organizational culture; then, discusses the elements and properties of the organizational culture, the models used for explaining organizational culture, the relation between organizational culture and other concepts, and organizational culture in sports management; and finally, provides applied researches and their results as well as information on organizational culture in regard to sports organizations. For this purpose, 255 instructors working in several Schools of Physical Education and Sports in Turkey were asked to take a scaled survey developed by Kantek and Baykal (2008). Descriptive statistics, percentage, t test and variance analyses were conducted. The data were analyzed using package software (SPSS 15 for Windows). The conclusion as the result of the reliability test is that the questions in each chapter were well-prepared and structured uniformly. The hypothesis section determines that the management mentality does not vary by gender and title and but varies by the years of experience and the managerial responsibilities of the academics. It was found out that the organizational commitment does not vary by gender and title but varies by the years of experience and the managerial responsibilities of the academics. It was also concluded that students? orientation varies by gender, the years of experience of academics and their managerial responsibilities but does not change by title.