Elit seviyedeki Türk bisikletçilerin bazı fiziksel ve fizyolojik profillerinin belirlenmesi
Determination of some physical and physiological profiles of elite cyclists
- Tez No: 334008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAMDİ PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bisiklet, Aerobik, Anaerobik, Cycling, aerobic, anaerobic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, elit seviyedeki Türk milli bisikletçilerin bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Konya Torku spor kulübü bisikletçilerinden 19?27 yaş arasında değişen ulusal ve uluslar arası yarışlara katılmış 8 elit bisikletçi gönüllü olarak katılmıştır. Fiziksel ve fizyolojik profiller; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, maksimum oksijen tüketimi (astrand protokolü), maksimum anaerobik gücü (wingate testi) değerleri tespit edilmiş ve bölgesel skinfold ölçümleri triceps, sub-scapula, biceps, abdominal, supra-iliac, thigh ve calf olarak 7 standart bölgeden ölçüm yapılarak bulunmuştur. Başlıca bulgular; yaş ortalamaları 21,7±2,7 (yıl), antrenman yaşı ortalamaları 12,8±2,8 (yıl), boy uzunluğu 178,3±4,7 (cm), vücut ağırlıkları 69,0±2,3 (kg), aerobik kapasiteleri maxvo2 43,8±7,2 (ml. dk/kg), Maximum kalp atım sayısı 150,3±10,6 (HR), VO2 3±0,5 (lt), zirve güç 687,6±295,4, zirve güç (kg)11,8±1,8, ortalama güç 604±56,8, ortalama güç (kg) 8,7±0,6, minimum güç 421,3±44,1, minimum güç (kg) 6±0,7, deri kıvrım kalınlıkları biceps 2,8±0,1 (mm), triceps 6,1±1,8 (mm), sup-scapula 8,6±1,1 (mm), supra-iliak 7,6±1,8 (mm), abdominal 8,8±1,9 (mm), thigh 8±2 (mm), calf 4,8±1,3 mm olarak tespit edilmiştir. Vücut kitle indeksleri 21,7±1,1 (kg/m²) olarak hesaplanmıştır. Vücut yağ yüzdeleri ortalamaları 10,45±1,9 olarak bulunmuştur. Bu çalışma, ölçüm yapılan elit sporcular için, bireysel antrenman programı çerçevesinde fiziksel ve fizyolojik değerler için referans sağlamaktadır. Ayrıca ölçüm sonuçları antrenörler tarafından kullanılabilir ve özel çalışma yapılarak hazırlanılan yarışlar için sporcunu kullanabileceği stratejiye katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, some of the physical and physiological characteristics of elite cyclists to determine the Turkish national. Konya Torque sports club cyclists contestant in the study ranging in age from 19?27 who participated in national and international competitions, voluntarily participated in eight elite cyclists. Physical and physiological profiles, height, body weight, body mass index, maximum oxygen consumption (Astrand protocol), maximum anaerobic power (Wingate test) values have been tray and triceps skinfold measurements of regional, sub-scapula, biceps, abdominal, supra-iliac , thigh and calf measurements were made with the 7 standard from the region were found. The main findings mean age of 21.7 ± 2.7 (years), mean age 12.8 ± 2.8 training (years), height 178.3 ± 4.7 (cm), body weight 69.0 ± 2, 3 (kg), aerobic capacity maxvo2 43.8 ± 7.2 (ml. dk / kg), 150.3 ± 10.6 Maximum heart rate (HR), VO2 3 ± 0.5 (l), peak power 687.6 ± 295.4, peak power (kg) 11.8 ± 1.8, 604 ± 56.8 average power, average power (kg) 8.7 ± 0.6, 421.3 ± 44.1 minimum power , the minimum power (kg) 6 ± 0.7, 2.8 ± 0.1 biceps skinfold thickness (mm), triceps 6.1 ± 1.8 (mm), sup-scapula 8.6 ± 1.1 (mm), and supra-iliac 7.6 ± 1.8 (mm), abdomel 8.8 ± 1.9 (mm), thigh 8 ± 2 (mm), calf and 4.8 ± 1.3 mm were found. body mass index 21.7 ± 1.1 (kg / m²), respectively. The average percentage of body fat was found to be 10.45 ± 1.9. In this study, the measurement for elite athletes, individual training program provides a framework of reference for the physical and physiological values. The measurement results also can be used by coaches and athletes can use for private study strategy can contribute to making hazırlanılan races.