Dana kardiyak veninde rosuvastatine verilen gevşeme cevabına soğutmanın etkisi
The effects of cooling on the vasodilator response to rosuvastatine on calf cardiac vein
  1. Tez No: 334032
  2. Yazar: SEYFETTİN MUSTAFA GÜREŞİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KISMET ESRA NURULLAHOĞLU ATALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rosuvastatin, Soğutma, Dana kardiyak ven, Nitrik oksit, Rosuvastatin, Cooling, Calf cardiac vein, Nitric oxide
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
Rosuvastatinin dahil olduğu 3-hidroksi-3 metil koenzim A (HMG-KoA) redüktaz inhibitörleri plazma kolesterolünü düşürücü etkilerinden bağımsız, kardiyovasküler komplikasyonları azaltan, damar düz kası üzerine etkilere de sahiptir. Dana kardiyak veninde yapılan bu çalışmada, 37 °C?de ısıtılan ve normal Krebs-Henseleit solüsyonu içeren, % 95 O2 ve % 5 CO2 karışımı ile sürekli gazlandırılan 25 ml?lik organ banyosuna alınan preparatlara, dinlenme süresinin sonunda, 10-6 M 5-HT ilavesiyle elde edilen kasılma cevapları üzerine uygulanan rosuvastatin (10-9 - 3x10-4 M) konsantrasyona bağımlı gevşeme cevapları oluşturdu. Dokular normal temperatürde 10-6 M 5-HT ilavesiyle kasıldıktan sonra banyo ısısı 28 °C?ye düşürülerek banyoya kümülatif olarak ilave edilen rosuvastatin`e ait pIC50 değeri 37 °C?de bulunan değere kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Soğutma esnasında NO?nun etkisini araştırmak amacıyla yapılan üçüncü aşamada ise, 28 °C?de L-NAME (10-4 M) ile 20 dk inkübasyonun ardından rosuvastatin?e duyarlık anlamlı olarak azaldı. Bu sonuçlar, dana kardiyak veninde rosuvastatin cevaplarına soğutmanın etkisinde NO?nun rolünün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A(HMG-CoA) reductase inhibitors including rosuvastatin do not only lower plasma cholesterol but also have non-cholesterol lowering effects on the vessel wall which decrease cardiovascular complications. The effects of cooling (to 28 °C) on the vasodilatation induced by rosuvastatin (10-9-3x10-4M) on 5-HT-pre-contracted calf cardiac vein and the role of NO in these effects were analyzed. Ring preparations of veins obtained from calf hearts were suspended in organ baths containing 25 ml of Krebs-Henseleit solution, maintained at 37 °C and continuously gassed with 95% O2-5%CO2. After a resting period, preparations were contracted with 5-HT (10-6 M) at 37 °C. Rosuvastatin produced concentration-dependent relaxation of calf cardiac vein precontracted with 5-HT. During cooling, the pIC50 value to rosuvastatin was significantly higher than at 37 °C. Cooling to 28 °C in the presence of L-NAME, (10-4 M) decreased the pIC50 values to rosuvastatin. These results suggest that NO plays an essential role in the cooling-induced changes of rosuvastatin in calf cardiac vein.