Ventriküler septal defektli olguların prognozu ve bununla ilişkili faktörler
Prognosis and related factors in ventriküler septal defect cases
  1. Tez No: 334040
  2. Yazar: SERAP TETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ayşe YENİGÜN, YRD. DOÇ. DR. A. AYVAZ AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ventriküler septal defekt, prognoz, çocuk, ekokardiyografi, Ventricular septal defect, prognosis, children, echocardiography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: İzlediğimiz ventriküler septal defektli hastaların doğal seyrini ve bununla ilişkili faktörleri belirlemekti. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2007- Aralık 2011 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalında ekokardiyografik inceleme ile izole VSD tanısı alan 177 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: İzole VSD tanısı ilk 3 ayda konmuş 119 olgu içinde en sık(%57,9) müsküler VSD gözlendi. Bunu %39,5 ile membranöz VSD izledi. Müsküler VSD?lerin ortalama çapı, membranöz VSD?lere göre daha küçüktü. VSD sıklığı kızlarda biraz daha fazla olmakla birlikte istatistiksel fark yoktu. Olguların doğumdaki ortalama SDS(Standart Deviasyon Skoru) değerleri negatif olup intra uterin büyüme geriliğine işaret ediyordu. Çapı 4 mm?den küçük VSD?li olguların 2-4 ay sonraki SDS değerleri normale gelirken, daha büyük VSD?lilerin büyüme gerilikleri benzer şekilde devam ediyordu. Olguların az bir kısmında üfürümsüz küçük müsküler VSD saptandı. Spontan kapanma oranı müsküler defektlerde membranözlere göre daha fazlaydı. Bunda müsküler defektlerin genelde membranözlere göre daha küçük olması en önemli nedendi. Çapı 4 mm ve altındaki müsküler VSD?lerin 6 aya kadar tahmini kapanma oranı %46, membranözlerin %24; 2 yaşa kadar müskülerlerin %79, membranözlerin %61 bulundu. İzlemdeki olguların hiçbirinde 2 yaştan sonra spontan kapanma gözlenmedi. Çapı 4 mm?den büyük sadece 1 membranöz VSD, septal anevrizma gelişimi ile spontan kapandı. Membranöz VSD?lerin 2 mm?den küçük olanları septal anevrizma gelişmeden kapandı; 2-4 mm arasındakilerin yarıdan fazlası septal anevrizma ile kapandı. Tüm olguların %7,3?ünde operasyon gerekti (%5,6 tam kapatma, %1,7 banding). Bunların hiç birinde preoperatif anjiokardiyografiye gerek duyulmadı. VSD çapı 6 mm?den küçük hiç bir olguda operasyon gerekmedi. Opere edilen olgularda artmış pulmoner kan akımı bulgusu olarak pulmoner kapakta akım gradiyenti en az 15 mmHg idi. Sol sağ şanta bağlı olarak sol ventrikül ve sol atriyum birlikte genişlemekteydi. VSD çapı sol ventrikül ve sol atriyum çapları ile yüksek ilişkili iken, sol ventrikül ve sol atriyumun aort anulusuna oranı ile ilişkisiz bulundu. Subaortik diskret membran, aort yetmezliği, aort kapak prolapsusu, 50 infundibuler stenoz seyrek görüldü (%3?ten az sıklıkta). Bakteriyel endokardite rastlanmadı. Operasyona bağlı mortalite gözlenmedi. Operasyondan sonra hemodinamik öneme sahip rezidü VSD gözlenmedi. 3 küçük rezidü VSD?nin 2?si spontan kapandı. SONUÇ: İlk 3 ayda tanı alan izole VSD?lerde küçük müsküler defektler en sık görülmüştür. 4 mm?den küçük membranöz ve müsküler defektlerin çoğu 2 yıl içinde spontan kapandığı saptanmıştır. Çapı 6 mm veya daha büyük kalmaya devam eden olgular operasyon gerektirmiştir. Subaortik diskret membran, aort yetmezliği, aort kapak prolapsusu, infundibuler stenoz seyrek bulunmuştur. Sonuç olarak VSD, uygun izlem ve tedavi ile olguların büyük çoğunluğunda iyi seyirli bir hastalık olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: To determine the natural course and related factors in isolated VSD cases. MATERIAL AND METHOD: 177 VSD cases diagnosed by echocardiographic assesment in Adnan Menderes University Pediatric Cardiology Department, between January 2007- December 2011 were retrospectively evaluted. RESULTS: Muscular VSD was the most common type (57,9%) among 119 isolated VSD cases diagnosed in the first three months of life. Membranous VSD was the second most common type . Mean diameter of muscular VSD group was smaller than membranous group. Although VSD was slightly more common in girls, it was not statistically significant. Mean SDS of VSD cases at birth were negative pointing out an intrauterine growth retardation. Mean SDS values were normalized in 2-4 th month when the septal defects< 4 mm, while growth retardation persisted in larger defects. A limited number of cases with small muscular VSD without murmur were also present in our study group. Spontaneous closure rate was higher in muscular defects which can be attributable to smaller defect size in this group. Among cases with ?4 mm defect size, closure rate up to 6 months was found to be 46% in muscular VSD compared to 24% in membranous cases, where as up to two years this rate were 79% and 61% respectively. Spontaneous closure was not achieved after two years. Only one case with membranous VSD > 4 mm was spontaneously closed with septal aneurysm. Membranous VSD < 2 mm was closed without septal aneurysm, while more than half of the cases with 2-4 mm closed with septal aneurysm. 7,3% of the cases required surgery (5,6% surgical correction, 1,7% banding), none of them were < 6 mm. None of the cases needed preoperative angiocardiography. In surgical cases, flow gradient in pulmonary valve was above 15 mmHg indicating increased pulmonary blood flow. Both left and right ventricular dilatation were observed as a consequence of the left to right shunt. VSD size was strongly related with left ventricul and left atrium diameters and independent from left ventricul/ aort and left atrium/aort ratios. Subaortic discrete membrane, aortic valve insufficiency, aortic valve prolapse, infundibular stenosis was quite rare.( frequency less than 3%). Bacterial 52 endocarditis was not observed. There was no mortality in the surgery. There was no residual VSD with hemodynamic significance after surgery. Two of three small residual VSD cases were closed spontaneously. CONCLUSION: Small muscular defects were the most common type among VSD cases diagnosed in the first three months of life. Spontaneous closure was achieved in the first two years of life if the defect is < 4 mm. Surgery was required in cases with > 6 mm. Subaortic discrete membrane, aortic valve insufficiency, aortic valve prolapse, infundibular stenosis were quite rare. In conclusion with appropriate management isolated VSD is a benign disease in most of the cases.